A Road to Hope

Miten henkilökohtaisia tietojasi sinusta käytetään?

Aamulehti ja Ilkka julkaisivat mielipideosiossaan seuraavan kirjoitukseni:

"Tiedätkö, mihin tietojasi käytetään?

Aamulehden pääkirjoitus 7.11.2011 käsittelee terveydenhuoltomme tietojärjestelmien yhteensopimattomuutta otsikolla "Kuolema vaanii tietojärjestelmissä". Miten otsikosta tuleekaan mieleen taannoinen median sikainfluenssashow, jossa kuoleman uhalla vedottiin rokotteen ottamiseksi.

Rahaa on palanut miljoonittain, kuten pääkirjoitus kuvaa; yhteensopivuus ja sähköiset reseptit ovat saaneet odottaa toteutumistaan. Valtiovarainministeriön uuden ict-johtajan, Timo Vallin, tehtävänä on luoda kokonaisarkkitehtuuri sekä koordinoida valtion ja kuntien yhteinen, pakollinen, tietojärjestelmien yhtenäistäminen perustuen uuteen tietohallintolakiin. Häneen pääkirjoitus asettaa toivonsa rahan säästämiseksi ja tuottavuuden kasvamiseksi.

Yskien käynnistyvä, koko maan kattava, massiivinen yhtenäistämisprojekti, on terveyskeskuksissa lähtenyt käyntiin AvoHilmon osalta. Vielä hiljan niin tärkeäksi hehkutettu tietosuoja on muisto AvoHilmon sekä myöskin sairaskertomustietojen näkyvyyden laajentumisessa sairaanhoitopiirien sisällä.

Ennen terveydenhuollon henkilöstön velvollisuus kysyä tiedonsiirtoon lupa on muuttumassa potilaan velvollisuudeksi ottaa selville, mitä kaikkea potilas voisikaan kieltää. Jos voisi.

Mutta mikä on terveyskeskusten AvoHilmo? Sen tavoitteita valtakunnallisesti on mm. yhdenmukainen tietojärjestelmä, yhdenmukainen tietojen kirjaaminen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen automaattinen tietojen varastointiprosessi sekä tietojen käytön parantaminen.

Käytännössä iso veli tulee valvomaan kaikkia tapahtumia siitä hetkestä, kun potilas tarttuu puhelimeen ja lopulta lähtee lääkärin vastaanotolta. Kaikki oleelliset tiedot, kuten mm. käynnin perustiedot, potilaan lääkitykset ja rokotukset sekä terveystiedot, lähetetään jokaisesta potilaasta päivittäin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, sähköiseen tiedonkeruujärjestelmään.

Iso veli on siis Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, jonka tiivis taloudellispoliittinen yhteistyö lääketeollisuuden kanssa tuli esille sikainfluenssarokotusten yhteydessä. Potilaalla ei ole minkäänlaisia käytännön mahdollisuuksia valvoa omien tietojensa kulkua, varastointia tai . käyttöä.

Mikään hyvyysvakuutus ei voi poissulkea tämän fasistisen järjestelmän väärinkäyttöä, jolle vain mielikuvitus on rajana. Tieto siitä, että EU:n tasolla ainoa lakialoitteenteko-oikeus terveydenhuollon osalta on komission "ministeriössä" nimeltään "Yritystoiminta ja teollisuus", ei myöskään tuo lohtua terveydenhuoltomme tulevaisuuden näkymiin.

Astumalla julkisen terveydenhuollon piiriin, potilas lahjoittaa terveysidentiteettinsä vastalahjaksi saamistaan palveluista. Työntekijät ovat yhä kiinteämmin sähköisen järjestelmän osia. Kansalaiskeskustelua aiheesta ei ole ollut, lääkärikunta ei ymmärrä, mistä on kysymys.

Mirjaleena Isoaho

väestövastuulääkäri

kansalaisaktivisti"

 

Onneksi median kautta annettiin kyseisen tekstin tulla kansalaisten tietoon, koska hyvin vajavaista on kansalaisille merkittävien asioiden kyseenalaistaminen julkisessa keskustelussa.

Sarjassamme valtakunnan merkittävät asiat saavat hyvin yksinkertaisen valtuutuksen: väännät minkä tahansa numeron eduskuntavaalien äänestyslipukkeeseen tai olet vääntämättä, olet antanut eliitillemme luvan touhuta ihan mitä tahansa. Sitä on se "demokratia"!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jukka Johansson

Matti Wiberg kirjoittaa Suomen kuvalehdessä samasta asiasta. Sen verran pitkä kirjoitus, että laitan vain linkin.

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/potila...

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Samaa asia sivutaan toiselta kantilta. Tämä AvoHilmo on tuosta tilanteesta suuri askel eteenpäin. Huomaisipa ko. kirjoittaja tämän kirjoitukseni...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mielenkiintoinen juttu. Olisi hyvä näin maallikon saada enemmän tietoa niistä uhista, mitä päällemme kohdistuu. Näin valelääkärien aikana voin vain kysyä voittavatko positiiviset tulokset negatiiviset? Selväähän on, että noin valtava uudistus tuo tullessaan kumpiakin.

Olen itse kokenut mitä rautainen yksilönsuoja voi aiheuttaa. Sain ainoastaan ohjeet sivuuttaen ja puliveimaamalla sairaalasta äitini tiedöt, jotta hänet voitiin leikata yksityisellä puolella.

Mimä olen niin yksinkertainen, että jos saan terveydenhoidollista apua, kun sitä elintärkeästi tarvitsen, on aivan yks hailee, vaikka utelias Mirjaleena Isoaho työntäisi nenänsä faileihini.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

"Olen itse kokenut mitä rautainen yksilönsuoja voi aiheuttaa. Sain ainoastaan ohjeet sivuuttaen ja puliveimaamalla sairaalasta äitini tiedöt, jotta hänet voitiin leikata yksityisellä puolella."

Jokainen antaa henkilökohtaisesti luvan sille, jolle tietoja voidaan antaa. Oletko sinä antanut kenellekkään lupaa?

"Mimä olen niin yksinkertainen, että jos saan terveydenhoidollista apua, kun sitä elintärkeästi tarvitsen, on aivan yks hailee, vaikka utelias Mirjaleena Isoaho työntäisi nenänsä faileihini." Näin sanoo eliitin lapsi.

Jospa olisikin tilanne, että kannattaisit edelleen näitä kansan ryöstäjiä ja vallassa olisivatkin kansa itse, haluaisitko esim. siinä tilanteessa jakaa kaikki henkilökohtaiset terveystietosi johdollemme vapaaseen käyttöön?

Ei ole enää terveydenhuoltoa, vaan on maksimaalista kasvua tavoitteleva sairausjärjestelmä, globaalien tahojen viitoittama tie.

Jokaisen tulisi päättää omasta itsestään, omasta ruumiistaan, omasta identiteetistään. Tästä ihmiset ovat nyt luopumassa -vapaaehtoisesti?

Käyttäjän jyrkikuoppala kuva
Jyrki Kuoppala

Fasismi -käsite luonnehtimassa AvoHILMOa ja muutamat muut THL:ään liittyvät tapahtumat herättivät pohtimaan fasismin käsitettä THL:n yhteydessä.

Englanninkielisen wikipedian mukaan fasismi on autoritäärinen (auktoriteetille alistumiseen perustuva) kansallismielinen poliittinen ideologia, joka pyrkii poistamaan voimat, ajatukset, ihmiset ja järjestelmät joiden ajatellaan olevan kulttuurin ja yhteiskunnan rapaantumista ja turmeltumista edistäviä. Wikipedian mukaan fasismin keinoihin kuuluvat indoktrinaatio (kyseenalaistamattomuuden iskostaminen), liikuntakasvatus, kuri ja perhepolitiikka (mm. eugeniikka), ja valtiota johtaa itsevaltiutta valtion, liikkeen ja muiden valtioinstituutioiden yli harjoittava ylivoimainen johtaja. Wikipedian mukaan fasistiset hallitukset kieltävät ja tukahduttavat vastustusta.

Nykysuomen sanakirjan (1980) mukaan taas fasismi on "kommunismin- ja marxilaisuudenvastainen, korporatiivista valtiojärjestelmää kannattava kansallismielinen liike Italiassa; myös muualla esiintyvien samansuuntaisten liikkeiden nimitys", ja korporatiivinen puolestaan on termi "valtiollisesta järjestelmästä tms., joka perustuu ammattiedustukseen."

Joskus fasismiin kuvataan liittyvän myös valtiollisten toimijoiden ja yksityisten yhtiöiden läheinen yhteistyö, ja esim. Antti Heikkilän mukaan fasismille on tyypillistä ajaa omia etuja terrorin ja pelon avulla.

Pääjohtajavirastona THL on hyvin keskusjohtoinen ja yhden vahvan johtajan alaisuudessa toimiva - laitoksen kannan päättää pääsääntöisesti pääjohtaja Pekka Puska. Autoritäärisyys näyttää olevan keskeinen käytäntö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toiminnassa - toistuvasti vedotaan "asiantuntija" -käsitteellä luonnehdittuihin kansallisiin auktoriteetteihin. Sairauksia vastaan kohdistuvan pelon lietsominen on keskeinen keino THL:n rokotustiedotuksessa. Myös ammattiedustuksen tärkeys lääkärin ammatin osalta ja vastutuksen poistaminen ovat olleet THL:n pääjohtajan Pekka Puskan esittäminä esillä. Vähintäänkin vihjauksia suomalaisen kansallisen päätöksenteon ylivertaisuudesta on THL:n piiristä toistuvasti esitetty, ainakin rokotusohjelmayksikön johtajan lausunnoissa, mm. luokittelemalla Sveitsin lääkeviranomaisten toiminta "poliittiseksi" ja "erikoisuuden tavoitteluksi" kun Sveitsin lääkeviranomainen kielsi Pandemrixin lapsilta vuonna 2009. "Kansallisen rokotusohjelman" lisäksi kansalliseen yhteishenkeen ja yhteen hiileen puhaltamiseen vetoamista ja ulkomailta tulevaan uhkaan viittaamista ilmenee myös mm. pääjohtaja Pekka Puskan tiedotteessa "Suomalainen terveyskeskustelu saa vaikutteita Ruotsista". Fasismiin liittyvän yhteiskunnan totalitaarisen kontrollin suuntaa meneviä pyrkimyksiä voi löytää myös merkinnästämme 14.11.2011, jossa kerrotaan siitä, kuinka THL kyseenalaistaa vanhempien päätösvallan lastensa rokotuksista.

Aiheesta hiukan enemmän taustatietolinkkeineen osoitteessa http://www.rokotusinfo.fi/#uusimmat

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Kiitos Jyrki, fasismi-sanan syvemmästä analyysistä koskien THL:ää. Valtio on itseasiassa EU, jonka mallioppilas Suomi on monessa ikävässä asiassa, kuten tässä.

Käyttäjän LiliAutio kuva
Lili Autio

Näitä selailtuani laitankin tähän "päivän uutissaldon".... Varmaan olisi uudempikin kommenttisarja jossain, mutta osuin nyt tähän....

3.10.2012
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja professori Pekka Puska on valittu Kansanterveyslaitosten maailmanjärjestön presidentiksi seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Valinta tapahtui eilen tiistaina IANPHI:n vuosikokouksessa Mexico Cityssä.
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=31099

4.10.2012
Varusmiehet rokotetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa kausi-influenssaa vastaan. Varusmiesten rokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat varusmiehille pakollisia, ja niistä päättää sosiaali- ja terveysministeriö.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128850492830...

Toimituksen poiminnat