A Road to Hope

Tervetuloa joulupöydästänne nanoruuan maailmaan!

(suomennettu by Foil hat aiemmin blogissani olleesta linkistä http://observer.guardian.co.uk…66,00.html)
 
" 'Haluaisin juoda lasin vettä niin, että tiedän sisällön menevän vatsaani - ei keuhkoihini. Annamme erittäin myrkyllisille kemikaaleille mahdollisuuden mennä sinne, minne ne eivät ole ennen päässeet.'
 
Willy Wonka (elokuvahamo) on nanoruoan isä. Suuri suklaatehtaan omistaja keksi kolmen ruokalajin purukumin. "Se on loppu kaikille keittiöille ja ruoanlaitolle" hän kertoi lapsille tehdaskierroksella - ja valmisti näytekappaleen "Wonkan taikapurukumista". Yhdestä palasta tulisi tomaattikeittoa, paahtopaistia ja perunoita sekä mustikkapiirakkaa ja jäätelöä. Ja kaikki oikeassa järjestyksessä. Violet Beauregarde nappasi yhden, söi sen nopeasti ja, jälkiruuan kohdalla muuttui sinipunaiseksi ja pamahti kooltaan kolminkertaiseksi.
 
Kaukaa haettua? Prosessoidun ruoan jätti Kraft ja ryhmä tutkimuslaboratorioita työskentelevät kuumeisesti "ohjelmoitavan ruoan" kehittämiseksi. Yksi heidän kehityksen alla olevista tuotteistaan on väritön, mauton juoma, jonka sinä, kuluttaja, suunnittelet itse ostettuasi sen. Kotiin tultuasi päätät minkä väristä ja makuista haluaisit juomasi olevan, ja mitä ravinteita siinä olisi. Sen jälkeen valmistat juomasi erikoismikrossa halutuilla säädöillä. Oletettavasti mikronkin sinulle myy Kraft.
 
Sopivalle taajuudelle säädetty mikro aktivoi halutut nanokapselit - jokainen niistä 2000 kertaa hiuksen paksuutta pienempiä - sisältäen valitsemasi juoman kemikaalit, vaikkapa vihreän väristä, mustaherukan makuista terästettynä  ripauksella kofeiiinia ja Omega-kolmosta. Valitut aineet liukenevat juomaan kun taas muut mahdolliset aineet kulkeutuvat elimistön läpi nanokapseleissaan.
 
Ruoanlaiton loppu? Tuskinpa. Yllätäppä minut juomassa ohjelmoitavaa nanocolaa kavereiden kanssa. Tuskin toistuisi. Suhtautumisemme uuden tieteen pöhköimpiin lupauksiin ei ole oleellista. Et ehkä halua sitä, mutta elintarviketeollisuus haluaa. Jokaikinen merkittävä elintarvikeyhtiö panostaa nanoteknologiaan - Euroopan viranomaiset ovat pumpanneet alalle tutkimusrahaa 1,7 miljardia viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Nanoruoka ja -ruokapakkaukset ovat tulossa koska teollisuus on huomannut valtavat tuottomahdollisuudet; analyytikkojen mukaan, vuoteen 2010 mennessä bisneksen arvo on 20 miljardia dollaria vuositasolla. Ja Wonka-ihmepurkasta on jo olemassa prototyyppi, joka nanokapseleita hyödyntäen lupaa uusia makuelämyksiä "todellisen" suklaan syöjille.
 
Elintarviketeollisuus on nanotekniikan pauloissa, mutta on samalla hyvinkin varpaisillaan. Amsterdamissa järjestetyssä nanoteknologian, ruoan ja terveyden konfferenssissa oli edustajia kaikista isoista elintarvikefirmoista, osa koppavia tutkijoita, jotka kaikki olivat innoissaan uusista nanosovelluksistaan, osa vähemmän intomielisiä bioeetikkoja.
 
Porukkaan mahtui ihmisiä mm. seuraavista jäteistä: Unilever, Kraft, Cadbury Schweppes, Tate & Lyle and Glaxo-SmithKline. He olivat hyvin hiljaa, tuskin puhua pukahtivat. Yhden Numicon (suuri eurooppalainen vauvanruokajätti) tutkijan kanssa keskustelin ystävällissävyisesti kunnes hän sai tietää, että olen toimittaja. Sen jälkeen hän kieltäytyi kertomasta nimeään ja vaati, että pyyhin nimen 'Numico' pois muistilehtiöstäni. Luulin jo, että hän repäisee koko sivun pois. On selvää miksi he ovat hermostuneita. Kuluttajat eivät ole vielä valmiita nanoruokaan. Joidenkin alan tutkijoiden piirissä on tunne, että nanoteknologia, ainakin ruoassa, on mullistus, joka saattaa kuolla kehtoonsa suuren yleisön hylkäämänä. Ihmiset ovat menettäneet luottamuksensa tiedemiehiin ja kärsivällisyytensä pelkästään voittoa tavoittelevaan alaan, joka syöttää meille mitä sattuu.
 
Konfferenssissa syytettiin tietenkin mediaa. Olin ainoa toimittaja paikalla ja päälleni heiteltiin munia. Tietämätön, sensaatiohakuinen lehdistö kuulemma jarruttaa kehitystä ja vahvistaa yleisön irrationaalista reaktiota uusia ruoantuotantoprosesseja vastaan. Mutta Lynn Frewer, ruokaturvallisuuden ja kuluttajakäyttäytymisen professori Wageningenin yliopistosta, joka on Hollannin johtava nanotukimuksen keskus, rauhoitteli tutkijoita. Yleisön irrationaalisia pelkoja pitää hillitä hän sanoi: "Ihmisluonto on sellainen, vastentahtoinen riski, vaikka etäinenkin, koskettaa ihmisiä paljon enemmän kuin sellainen, joissa heillä on valinnan mahdollisuus. Sen takia ihmiset pitävät geeniteknologiaa paljon uhkaavampana asiana, kuin rasvaisen, epäterveellisen ruoan syöntiä.".
 
Geenimanipuloidun ruoan ja hullun lehmän taudin jälkisyövereissä yelisön luottamus on mennyt, ei pelkästään elintarviketeollisuuteen, vaan myös viranomaisiin, hän sanoi. "Luottamuksen palauttamiseksi alalle, täytyy läpinäkyvyys luoda ja turvata - täytyy olla periaatteita, jotka yleisö voi ymmärtää.".
 
Dr David Bennett, konkari biokemisti, joka työskentelee nykyään Euroopan Komission "nanobioteknologian" eettisyysprojektissa, piti tulevaisuudennäkymiä heikkoina. Hänen mielestään nanoteknologian yleinen hyväksyminen olisi erittäin epävarmaa. "Erittäin vähän riskien arviointia on tehty tällä alueella, vaikka joitain tuotteita on jo tulossa markkinoille - ja jää nähtäväksi tehdäänkö sitä lainkaan. Greenpeacelle ja Maanystäville julkinen hylkäys olisi lahja.". Ja hän jatkoi, "kunnollinen nanoteknologian arvioinnin puute arveluttaa minua pirusti".
 
Miksi pelätä teknologiaa, joka tarjoaa niin paljon - terveellisempiä ruokia, täsmäkemikaaleja, vähemmän jätettä, älypakkauksia ja jopa teknistä ratkaisua nälänhätään? Tutkimuspapereiden, kuten 'application of nano-filtration for demineralisation of twarog acid whey' (lisää tuottoa jugurtin ja jäätelön tuotannossa), joukossa yksi paljon Amsterdamissa keskusteltu kysymys oli miten viranomaisten tulisi säädellä nanon tuloa kotitalouksiin. Euroopassa ei ole uusia säännöksiä ja jotkut tahot, kuten eräs tutkija Unileverin tutkimuslaboratoriosta, eivät pidä niitä edes tarpeellisina. Nanoteknologia on luonnollista, hän intti, ei se käytä uusia aineita, vaan vanhoja pienemmässä koossa. Mutta toiset tiedemiehet alalla ovat eri mieltä.
 
"Aine käyttäytyy eri tavalla nanokoossa", sanoi Dr Kees Eijkel, Hollannin Twente Ylipistosta. "Tämä tarkoittaa, että riskit ovat erilaisia. Emme tiedä mitä riskit ovat ja nykyiset määräykset eivät ota tätä huomioon.".
 
Esimerkiksi alumiini on vakaata "isossa maailmassa", mutta räjähtävää nanokoossa. Jotkin hiilen nanorakenteet, joita käytetään elektroniikassa, ovat osoittautuneet hyvin myrkylliseksi ympäristöön päästyään. Jotkin metallit tappavat bakteereja nanokoossa - josta johtuu kiinnsostus käyttää niitä ruokapakkauksissa - mutta mitä tapahtuu, jos ne pääsevät pakkauksista elimistöömme? Kukaan ei tunnu tietävän ja niinkin merkittävä taho kuin Englannin Royal Society on ilmaissut huolensa ympäristöömme päästettyjen vapaiden nanohiukkasten terveysvaikutusten tutkimuksen puutteesta.
 
Kokokysymys on keskeinen huolenaihe. Alle 100 nanometrin, siis viruksia pienempi nanohiukkanen omaa ainutkertaisia ominaisuuksia. Se pystyy läpäisemään elimistön luonnollisia esteitä, pääsemään solujen sisään tai maksan läpi verenkiertoon tai jopa läpäisemään aivoja ympäröivän soluesteen.
 
"Haluaisin juoda lasin vettä niin, että tiedän sisällön menevän vatsaani - ei keuhkoihini.", sanoo Dr Qasim Chaudhry Englannin keskustiedelaboratoriosta (British government's Central Science Laboratory). "Annamme erittäin myrkyllisille kemikaaleille mahdollisuuden läpäistä solukalvo, mennä sinne, minne ne eivät ole ennen päässeet. Minne ne päätyvät? On osoitettu, että sisäänhengitetyt vapaat nanohiukkaset päätyvät suoraan aivoihin. On syytä huoleen. Meidän on kysyttävä voittaako hyöty riskit? "
 
Vertailukohtana voidaan mainita asbesti. 60 vuotta sitten vakaa ja halpa rakennusmateriaali asbesti auttoi sodasta palautuvaa Eurooppaa jälleenrakennuksessa, kunnes keksittiin, että asbestin mikrokuidut voivat vapautuessaan aiheuttaa hirveitä, tappavia vaurioita keuhkoihin.
 
Dr Chaudhry on johtanut tutkimusryhmää, joka raportoi valtion Elintarviketutkimuslaitokselle (Food Standards Agency) nanoteknologiasta ja sen turvallisuudesta. Hän on huolissaan siitä, että terveystutkimukset laahaavat selvästi tekniikan perässä ja että koko liuta testejä on kokonaan tekemättä, kuten esim. Kolmannen Maailman maissa jo testattaviin vedenpuhdistukseen käytettäviin nanoyhdisteisiin liittyvät. Dr Chaudryn ryhmä on kertonut DEFRA:lle (Department of Environment, Food and Rural Affairs), että sen mielestä nanotuotteita kehittävien yritysten ja tutkijoiden tulisi olla velvoitettuja kertomaan työstään viranomaisille. DEFRA suostui ideaan ja lähti toteuttamaan sitä syyskuussa, mutta päätti samalla, että ilmoitusten tulee olla vapaaehtoisia, ei pakollisia. Me emme listaa nanohankkeista näe. Siitä pidetään liikesalaisuuksiin vedoten salaisena.
 
Tämä ei kuullosta sellaiselta avoimmuudelta, joka rauhoittaisi elintarviketeollisuuden ja tiedemaailman vakuutteluihin varovaiseksi tulleen huolestuneen yleisön. FSA sitä vastoin odottelee ensi vuodeksi tuloksia kahdesta uudesta nanotekniikan tutkimushankkeesta, ruoka ja sen turvallisuus, ollen luottavainen "uutta ruokaa", lisäaineita ja ruoan prosessointia koskevien nykyisten säädösten riittävyyteen myös uusilla tuotteilla. Eikä se usko tällä hetkellä missään brittiläisessä ruoassa olevan käytetyn nanoteknologiaa, vaikka jotkut tutkijat niin epäilevätkin.
 
Mitä tulee geenimanipuloituihin tuotteisiin Yhdysvalloissa, elintarviketeollisuuden innokkuus uusiin teknologioihin, Bushin hallinnon alla, on jyrännyt elintarvikelainsäädännön alleen. Siltikään lista nanoruokatuotteista amerikkalaisten keittiöiden hyllyillä ei ole kovin edustava. Tutkimuslaitos Washingtonista, The Woodrow Wilson Center, listasi kaikki nanoruoka- ja juomatuotteet saaden tulokseksi ainoastaan 29 eri artikkelia, kun esim. terveyden ja hyvinvoinnin alla tuotteita oli 201 kpl (nanohopeoidut itsepuhdistuvat sukat olisivat muuten aika kivat). Lista on kuitenkin kasvanut 50 prosentilla maaliskuusta, jolloin se oli vain 19 tuotetta pitkä.
 
Suurin osa näistä tuotteista on itsepuhdistuvia ja antibakteerisia elintarvikepakkauksia, leikkuulautoja yms. On siellä pari Samsungin nanohopeoitua jääkaappiakin. On ravinnelisiä (Nanoceuticals), B12-vitamiinia suihkeena (Nutrition-byNanotech); "Suihkutat ainetta vaan suoraan lapsen suuhun, josta nanokokoiset hiukkaset imeytyvät suoraan elimistöön. Usko tai älä, he haluavat lisää!" lupailee mainostaulu vähemmän houkuttelevasti.
 
Vain kolme artikkelia Woodrow Wilsonin listalla on merkitty ruuiksi. Yksi on kiinalaisen yrityksen Nanotee, joka kymmenkertaistaa teestä liukenevan seleenin määrän (hyvä asia) hyödyntämällä nanokapseleita, jotka kulkevat vatsan läpi ja liukenevat vasta suolistossa. On Canola Activa öljy, israelilainen paistoöljy, joka estää kolesterolin pääsyä verenkiertoon hyödyntämällä nanojen ominaisuutta liuottaa tai jähmettää mikä tahansa aine veteen tai öljyyn. Ja lopuksi siellä on SlimShake kaakaojuomajauhe, jossa nanaoteknologia poistaa sokerin käytön tarpeen.
 
Tärkeintä on, tarjoaako nanoteknologia toivoa miljardille aliravitulle ihmiselle tällä planetalla? Ei mitään vielä. Dr Donald Bruce, kemisti, joka vetää Skotlannin Kirkon teknologiaa ja etiikkaa tutkivaa ryhmää, on epäilevä. Hän istui 10 vuotta sitten komiteassa, joka tutki geenimuunnellun ruoan tulon moraalisia vaikutuksia.. Ihmisille kerrottiin, että geneettinen muuntelu ratkaisisi maailman nälänhädän. Etsimme todisteita siitä, josko jokin tämän teknologian sovellus olisi hyödyttänyt elantoaan hankkivia köyhiä maanviljelijöitä. Emme löytäneet ainuttakaan. Teollisuus tavoitteli maanviljelyllisiä hyötyjä, ei hyötyjä ihmisille. Nanoteknologia on palauttanut teollisuuden etulyöntiaseman, hän arvelee. Tällaisen innovaation pitäisi olla kuluttajavetoinen - kuluttajan on ymmärrettävä mitä hän siitä hyötyy. Violet Beauregarde olisi varmasti samaa mieltä.
 
 
Nanoaikakauden tulo
Itsepuhdistuvia jääkaappeja, punaviinin muuttamista valkoviiniksi - tulevaisuus on pikkuruinen. Mitä se tarkoittaa?
 
Pienen teknologiaa suurin tuloksin - nanoteknologia on atomi- ja molekyylitason tiedettä. Mittasuhteet on hämmästyttävän pieniä. Nanometri on metrin miljardisosa; hiuksen paksuus on 80000 nanometriä ja tämä teollisuus valmistaa monimutkaisia nanomateriaaleja, joiden koko on jopa alle 30 nanometriä.
 
Teollisuus käyttää hyväkseen sitä, että fysiikka ja kemia muuttuvat nanomittakaavassa jonka myötä tavalliset aineet käyttäytyvät hyvinkin erillä tavalla. Näin ollen moni metalleista ja kemikaaleista saa kokonaan uusia hätkähdyttäviä ominaisuuksia. "On kuin olisi saanut uuden työkalulaatikon", kommentoi yksi yli-innokas tiedemies. Uusien työkalujen käyttömahdollisuudet ovat hämmästyttäviä, mutta niin kuin kaikki muukin vähän tutkittu teknologia, täynnä mahdollisia vaaroja. Nanoteknologiaa on jo kaikkialla: vaatteissa, elektroniikassa, teollisuudessa ja lisääntyvissä määrin myös terveys- ja kosmetiikkatuotteissa. Jos ostat kirkasta auringonsuojavoidetta, jonka luvataan suodattavan uv-valon pois, on siinä käytetty metallisia nanohiukkasia kuten sinnkiä tai titaania. Se on kirkasta, koska käytetyt hiukkaset ovat niin pieniä, etteivät ne vaikuta näkyvään valoon. L'Oreal (taustatukenaan elintarvikejätti Nestlé) markkinoi ikääntymistä vahentävää kosmetiikkaa, joka hyödyntää "nanosomien" eli pikkuruisten hiukkasten kykyä tunkeutua syvälle ihosoluihin.
 
 
Nano keittiössä
Bakteerien torjunta ja värin valinnan mahdollisuus.
 
Vaikkei Euroopassa vielä virallisesti olekaan nanoaineita sisältäviä elintarvikkeita, on niitä toki Yhdysvalloissa. Sääntely on hyvin ohutta ja ruoka sekä terveystuotteet kiinnostavat alan teollisuutta eniten - siellähän se suurin raha makaa!
 
Itsepuhdistuvat nanopakkaukset ovat ensimmäisiä sovelluksia, joita tulet näkemään, mutteivat ne tieteellisesti katsottuna paljoa poikkea jo käytössä olevista anti-bakteerisista elintarvikepakkauksista. Keinotekoiset nanokoon valmistusaineet elintarvikkeissa ovat niitä, jotka aiheuttavat tyrmistystä. Uusimmat tekniikat ovat sellaisia, että kääntävät koko vakiintuneen elintarvikekemian ja valmistusprosessit ylösalaisin. Tarkkakokoiset nanofiltterit mahdollistavat kaikkien bakteerien poiston maidosta tai vedestä kuumentamatta sitä lainkaan. Tai punaviinistä voidaan ottaa puna pois. Vettä ei sentään saa öljyyn sekoamaan? Väärin, nanokapselointitekniikka mahdollistaa jo sen, että öljyä voidaan liuottaa veteen juuri niin paljon kuin huvittaa, tai päinvastoin. Tämä on mahdollista kapseloimalla öljy- tai vesimolekyylit erikseen nanokapseleihin, joita voidaan sitten sekoittaa nesteisiin. Tällä on mielettömät vaikutukset siihen, miten ruokamme rasva- ja suolapitoisuutta voidaan säädellä. Kastikkeiden valmistus muuttuu totaalisesti kun mistä tahansa nesteistä voidaan muodostaa emulsio, esim. viinietikka ja öljy sekoittuvat suoraan toisiinsa. Nanokapselit, 2000 kertaa hiusta ohuemmat, mahdollistavat melkein minkä tahansa aineen sekoittamisen kirkkaaseen nesteeseen, muuttamatta sen ulkonäköä tai makua!
 
Nanojakelusysteemit ovat jo tekemässä entisen vatsan kautta jakelun vanhentuneeksi; nanokapselointi voi jakaa ravinteita- tai mitä tahansa muuta - suun tai nenän limakalvojen tai alempien ruuansulatuskanavien kautta. Tämä on pelottavaa, vaikkakin käytännöllistä. Useat ravinteet tuhoutuvat tai hukkaantuvat ruuansulatusprosessissa. Jos ne vapautetaan myöhemmässä vaiheessa, suurempi osa vaikuttavaa ainetta imeytyy verenkiertoon. Nyt jo on olemassa nanokapseleita, jotka kestävät vatsahappoja, mutta jotka voidaan hajoittaa esim. paksusuolen bakteerien avulla.
 
Nanotutkijat kertovat, että loppujen lopuksi on mahdollista suunnitella nanokapseleita, joiden avulla mikä tahansa aine saadaan kuljetettua mihin tahansa haluuttuun paikkaan elimistössä. Ruoanlaitossa tämä tarkoittaa sitä, että kokit voivat jonain päivänä tehdä ruokia, joissa maut, tuntuma ja värit ovat ennalta määrätty ja tarjotaan tietyssä järjestyksessä. He voivat suunnitella ruoka-annokset molekyylitasolla ja rakentaa sinulle tarjotun ruoan aivan kuin säveltäjä luo orkesterin soittaman sävellyksen nuoteista.
 
 
Nano nyt
 
Suklaalla maustettu purukumi, maito, joka kertoo hapantuneensa, kiitos nanokapseloinnin joitakin todellisia Willy Wonka tuotteita on tulossa markkinoille. Amerikkalainen yhtiö väittää luoneensa purukumin, joka sisältää oikeata suklaata, hasselpähkinä-cappucino on vuorossa seuraavana. Ensin kuitenkin törmäät nanoteknologiaan elintarvikepakkauksissa. Useammat ihmiset ovat jo kuulleet älypakkauksista, jotka varoittavat jos happea on päässyt sisään tai ruoka on pilaantumassa. Tämän suhteen tutkimus on valmista ja tuotteet ovat tulossa markkinoille.
 
Samsungilla on Aasian ja Amerikan markkinoilla myynnissä jääkaappeja, jotka käyttävät nanohopeaa bakteerien tappamiseen. Panimo ja meijeriteollisuudella on käytössä nanofilttereitä, niin tiheitä, että ne suodattavat mikro-organismejä, jopa viruksia. Laboratorio-olosuhteissa on saatu poistettua väri niin punajuurimehusta kuin punaviinistä, kuitenkaan poistamatta juoman makua. Laktoosi voidaan nyt poistaa maidosta ja korvata toisella sokerilla, jolloin sitä voi juoda myös laktoosi-intoleraatikot. Tällaisten prosessien myötä voitaisiin ajatella kemikaalien käytön ja lämpökäsittelyn vähenevän ruoan prosessoinnissa.
 
Amerikan marketeissa on myös myynnissä paistoöljy, joka pysyy, teoriassa, tuoreena ja juoksevana ikuisesti; kiitos keraamisten nanohiukkasten, jotka keräävät itseensä epäpuhtaudet. Itseensä epäpuhatuksia kerääviä keinotekoisia nanomolekyylejä voidaan käyttää myös veden puhdistuksessa - tässä piilee valtava mahdollisuus kehitysmaiden käyttöön. Pienten lasten vanhemmat ovat ilmiselvästi iso kohderyhmä. Ei tarvitse enää lahjoa lapsiaan ottamaan kalanmaksaöljyä tai syömään hedelmiä. C-vitaminoitu paistoöljy ja mehuun ympätty omega-3 ovat jo saatavilla. Australiassa voit ostaa Tip-Top-leipää, joka sisältää huomaamattomia omega-3 nanohiukkasia.
 
 
Lähitulevaisuuden nano
Hampaita puhdistava hammastahna, itse puhdistuvat aterimet
 
Ottaisitko ohjelmoitavan juoman? Virvoitusjuomavalmistajat kuten Kraft, kehittelevät juomia, jotka pitävät sisällään valikoiman makuja, värejä, säilöntäaineita ja ravinteita. Ostettuasi juoman, voit itse valita mitkä elementit aktivoit. Maitotölkkisi kertoo, milloin maito on hapantunutta, kiitos nanohiukkasten, jotka vaihtavat väriä aistiessaan hapantumisen aiheuttamia kaasuja. Ja nanomolekyylit 'parasta ennen'-päiväyksen musteessa vaihtavat väriä oikeaan aikaan kun käyttöaika umpeutuu. Kraftilla ja Unileverilla on tällaiset tuotteet kokeilun alla.
 
Elintarviketeollisuus on innoissaan 'parasta ennen päiväyksistä' ja itse itsensä säilyttävistä ruuista. Nanopinnoite voi pidentää ruokavalmisteen elinkaarta enisestään. Marsilla on yhdysvaltalainen patentti nanofilmistä, jota on testattu tuotteissa kuten M&Ms, Twix ja Skittles. Pinnoitteet ovat tehty titaani tai piioksidista, ovat huomaamattomia, bakteereja tuhoavia ja voivat pidentää jopa avatun ruokavalmisteen elinikää. Pakkaukset, jotka pidättävät happea ja näin ollen pidentävät tuotteen elinikää, ovat jo tulossa. Elintarvikejätit mukaan lukien Unilever ja Nestlé, suunnittelevat pidentävänsä rasvaisten tuotteiden kuten suklaa, jäätelö ja levitteet, ikää ja makua hyödyntämällä nanokapseleita. Prosessoitujen ruokien rasva- ja suolapitoisuuksiin on tulossa tuntuva pudotus. Unilever uskoo pystyvänsä pudottamaan jäätelön rasvapitoisuuden 15%:sta yhteen prosenttiin.
 
Purukumeista puheen ollen, ne sisältävät pian huomaamattomia hampaita puhdistavia kemikaaleja. Laiskojen miellyttämiseksi on itsepuhdistuvien aterimien lisäksi luvassa vettähylkiviä pinnoitteita. Niitä on jo teollisuuskäytössä. Nanofiltterit mahdollistavat kahvin suodattamisen niin, että kofeiinin määrää voidaan säädellä. Hanaveden muuttaminen steriiliksi tullee myös mahdolliseksi.
 
Nanokokoisia myrkyjä ja bakteereja valvovia sensoreita kehitetään jo ruoan käsittelyn eri vaiheisiin. Tämä mahdollistaa tuottajille esim. salmonellan havaitsemisen kanoissa tai E-kolin pinaatissa paljon ennen kuin tuotteet saapuvat kauppoihin. Itse itseään valvovat elintarvikepakkaukset kasvattavat teknologiaan "nanoaistin". Kytkettynä jääkaappiin, ne tunnistavat pilaantumisesta aiheutuvia kemikaaleja tai bakteerin olemassa olon ja tämän jälkeen suorittavat vielä puhdistuksen.
 
 
Tulevaisuuden nano
Interaktiivinen kana, nanonenät
 
Atomitason kapselointiteknikkat kehittyvät entistä hienommiksi. Ruoankehittelijät tulevat tarjoamaan makusi ja mielihalujesi mukaista ruokaa ja isoa valikoimaa vaihtoehtoisia valintoja. Mikäli kanasi tulee viipymään jääkaapissa hieman pidempään, ei huolta, aktivoit vain lihassa olevat nanokapseloidut säilöntäaineet. Maistuisiko rakuunan ja voin makuinen leike? Järjestyy, valitse vain oikea nanokapseli. Nanokapselointi voisi antaa kokeille mahdollisuuden valita tarkalleen ruoan maun ja tuoksun, missä järjestyksessä ne ilmenevät ja millainen ruoan suutuntuma on. Kapseloinnin pintamateriaalina voisi olla tärkkelys, proteiini tai rasva, ja ne voitaisiin räätälöidä särkymään halutussa järjestyksessä.
 
Kokki voisi päättää, että tietyt maut hänen ruoastansa vapautuisivat vasta tietyn ajan kuluttua nauttimisesta, tai vaikkapa ruokailijan siemaistua lasista viiniä. Toinen kokkeja kiinnostava nanosysteemi olisi vakaiden molekyylien käyttäminen herkästi haihtuvien sitomiseksi. Esimerkiksi keinotekoista tärkkelystä nimeltään cyclodextriini voidaan käyttää ruoassa turhauttavan nopeasti haihtuvien aromien, kuten tillin, vangitsemiseen. Hajuvesiteollisuus käyttää tätä tekniikkaa jo nyt saadakseen tuoksut kestämään pidempään.
 
Entäpä jos mennessäsi shoppailemaan tai vaikka ulos syömään, voisi ottaa mukaan oman "nanonenän", joka valmiiksi ohjelmoituna valvoisi sellaisten kemikaalien ja allergeenien esiintymistä, jotka tekevät sinut sairaaksi. Nanokokoiset viivakoodit eläimen (kääntäjän kommentti: tai ihmisen?) lihassa mahdollistaisivat satunnaisen lihakimpaleen seurannan aina tilalta valmiiseen tuotteeseen. Eikä tässä vielä kaikki! Teollisuus haaveilee elintarvikkeista, jotka voitaisiin etukäteen "säätää" mieltymystesi ja allergoittesi mukaan, tai yksinkertaisesti rakentaa tyhjältä pöydältä. Viime kädessä, sanoo Franz Kampers, tiedemies Wageningenin Yliopistosta Hollannista, "elintarviketeollisuuden Graalin Malja on luoda jotain tällaista.." - hän näyttää kuvaa paahdetusta kalkkunasta kaikkine lisukkeineen - "..jotain tällaista kasviproteiineista. Siinä sitä vasta olikin jotain!". Sinä et ehkä sitä halua, mutta tiedemiehet ovat jo puolimatkassa sellaisen kehittämisessä."

Mitä Sinä todella haluat syödä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Siirrän Melko hurjaa kommentin tänne:

Melko hurjaa kommentoi:
26.12.2009 23.55 | Muokkaa
TASTES LIKE NANOTECHNOLOGY

Nanotech Food is Ten Times Scarier Than Genetically Engineered!

Engineering Food at Level of Molecules

The first generation of nanotechnology-based food industry products, including synthetic food colorings, frying oil preservatives and packaging coated with antimicrobial agents, has quietly entered the market.

Troubling laboratory tests suggest some nanoscale particles may pose novel health risks by, for instance, slipping easily past barriers to the brain that keep larger particles out. Thus, the same attributes that could make the technology valuable for delivering drugs could also make it hazardous…

http://www.organicconsumers.or…e_3112.cfm

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Esimerkiksi alumiini on vakaata ”isossa maailmassa”, mutta räjähtävää nanokoossa."

Miksi alumiini räjähtää nanokoossa?

Jukka-Pekka Vasara

Itse asiassa melkein mikä tahansa aine räjähtää "nanokoossa". Tarvitsee vain yleensä, kuten alumiinin tapauksessa, jonkin hapettimen mutta sitten räjähdys kyllä syntyy. Täytyy kuitenkin muistaa että näitä "nanokokoisia" partikkeleita syntyy ilman Glaxo-SmithKlineäkin jatkuvasti. Vaikkapa viljamyllyn kuljettimissa joissa sitten tapahtuukin joskus räjähdyksi jos kipinä pääsee yllättämään.

Katja (nimimerkki)

Tämähän on ihan selvää ISO VELI VALVOO systeemiä NANOKOOSSA!!!

siiaiei (nimimerkki)

Katja: Aivan.
Nanopartikkelit ovat pieniä mikropiirejä, jotka kännykkäsäteily kokoaa aivoissa GPS-vastaanotin-lähetin-systeemiksi. Sen jälkeen CIA tietää missä olemme ja ohjaa meitä:
-lapset Mäkkäriin-roskaruokaa-verenpainetta sokeritautia kolesterolia-lääkkeet päälle-tuloja tehtaille jne.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Luettu ja surulliseksi - melankoliseksi - tultu...

Oppikirjoissani kerrotaan että joitain asioita on, joihin ei...

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Näin nanoa markkinoidaan, kas kun alumiini ei ole listalla:
www.squeezy.fi/SQUEEZY_nano.rtf

Mitä löytyykään SQUEEZYn takaa: kestävyysurheilu. Kuinka monta vuotta menee, kun huippu-urheilijat näyttävät tietä kyborgismille? Virpi Kuitunen ehdottikin jo urheilijoiden siruttamista...

yksilö (nimimerkki)

Ja lehdistötiedotteessa 2008 kerrotaan, että.....

Press Releases

February 12 2008

VeriChip Corporation Protects More Than One Million Infants in 2007

DELRAY BEACH, FL – February 12, 2008 – VeriChip Corporation (the “Company”) (NASDAQ: CHIP), a provider of Radio Frequency Identification (RFID) systems for healthcare and patient-related needs, announced today that Xmark’s infant protection systems, led by systems sold under the HUGS® brand, protected more than one million infants born in hospitals in 2007. Xmark is a wholly owned subsidiary of VeriChip.

Daniel A. Gunther, President and CEO of Xmark, said, “Now more than ever, hospitals value the security our infant protection systems bring to their labor and delivery wards. As the leader in this industry, we are proud to protect hospitals’ smallest and most vulnerable patients. We see sustained growth of this business in 2008 and beyond as we continue to expand our reach throughout North America and other parts of the world where these systems are less common yet no less important.”

Xmark’s infant protection systems are designed to prevent infant abductions and inadvertent child mismatching in hospitals. The main component of the systems is a wearable RFID tag that is assigned to child and mother following birth. Monitors positioned throughout the hospital detect the integrity of the tags and location of the child. If a newborn is removed from the ward, if the tag is lifted from the baby’s skin or if the ankle strap is compromised, the system immediately triggers an alarm, alerting hospital security to the situation.

Xmark infant protection systems also protect against mismatching events by affixing matching RFID tags to mother and child. If the mother is given the wrong child, the RFID tag detects the mismatch and activates an audible alarm.

For more information on Xmark’s products, please contact 1-866-55–XMARK or email sales@xmark.com. Additional information can be found online at www.xmark.com.

About Xmark

Based in Ottawa, Ontario, Xmark is a wholly owned subsidiary of VeriChip Corporation. For over 25 years, Xmark Corporation has provided RFID solutions to identify, locate, and protect people and assets in healthcare environments. Its market-leading infant protection, wander prevention, personal duress, and asset tracking applications are trusted by over 5,000 healthcare institutions worldwide to keep individuals safe.

Xmark products are installed and serviced through an international network of authorized dealers, backed by a dedicated technical services department at Xmark. All aspects of Xmark’s business are certified to the ISO 9001 quality standard.

About VeriChip

VeriChip Corporation, headquartered in Delray Beach, Florida, develops, markets and sells RFID systems used to identify, locate and protect people and assets. VeriChip's goal is to become the leading provider of RFID systems for people in the healthcare industry.

The Company recently began marketing its VeriMed(TM) Patient Identification System, a passive RFID system for rapidly and accurately identifying people who arrive in an emergency room and are unable to communicate.
This system uses the first human-implantable passive RFID microchip, the implantable VeriChip(TM), cleared for medical use in October 2004 by the United States Food and Drug Administration.

http://www.verichipcorp.com/pressreleases/021208.html

suomalainen (nimimerkki)
Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Tekopyhyydestä kertoo tiedelehden artikkeli (suomea)

http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=944&v...

Vai että oikein kummissaan! Perhana. Globaalin eliitin rahahanojen vartijat ovat oppineet läksynsä: luodaan rikollinen lainsäädäntö kuten monikansallisten yhtiöiden EUvostoliitossa on tehty. Kansalle ei tarvitse ilmoittaa minkään asian nanosisällöstä (kuten ei rokotteiden nanoluonteesta edes lääkäreille!).
Nyt ovat markkinat vapaat SQUEEZYn kaltaisille mielikuvamuokkauksille. Aamulehtikin järjesti sopivasti pari viikkoa sitten lääkenanoteknologian ylistysartikkelin, kun julkaisin ALblogissa nanorokoteartikkelin.

MIELIKUVAMARKKINAT, MIELIKUVAMARKKINAT, MIELIKUVAMARKKINAT

suomalainen (nimimerkki)

#2
Näistä lähteistä löytynee hivenen perusteluja materiaalien käyttäytymisen muutoksille:

"Uudet ominaisuudet esim. mekaaniset, optiset, sähköiset ja magneettiset alkavat korostua, kun rakenteet ovat alle 100 nanometrin kokoisia. Esimerkiksi läpinäkymättömistä aineista tulee läpinäkyviä (kupari), inerteistä (reagoimattomista) materiaaleista katalyyttejä (platina), stabiileista materiaaleista herkästi syttyviä (alumiini), huoneenlämpötilassa kiinteistä aineista nesteitä (kulta) ja eristeistä johteita (pii) [5]. Näiden uusien ominaisuuksien avulla voidaan kehittää ja rakentaa materiaaleja, jotka ovat lujempia, joilla on parempi opasiteetti, paremmat sähköiset tai magneettiset ominaisuudet jne. [2,3,4].

2. Mattila, M., Nanotieteen keihäänkärjet Suomessa, Helsinki 2005, Opetusministeriö, Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2005:39, 84 s.

3. Materiaalitiede ja -tekniikka mukaan lukien nanoteknologia, Loppuraportti 31.12.2005, Uusien materiaalien keskus, Teknillinen korkeakoulu, 2005, 52 s.

4. Wegner, T., Jones, P., Nanotechnology for forest products, part 1, Solutions!, July 2005, p. 44-46.

5. (www.dovetailinc.org/files/DovetailNanoTec0906.pdf), [viitattu: 23.02.2007]. "

(https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/31098/i...)

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Kiitos suomalainen, eikö toiminut yllä... taas näit vaivaa...?

Tiedelehti kirjoittaa hyvin etovaa tekstiä. Lukekaa ihmeessä nämä Tiede-lehden jutut. Tietyillä antureilla varustetut ihmiset ahmivat tämän tyyppistä tekstiä ja ovat levitelleet niitä nanorokotekeskusteluissakin.

Jutun lopussa kerrotaan nanokauhusta, mutta yhdessäkään kohdassa ei käsitellä asiallisesti keinotekoisen nanon kuulumattomuutta ympäristöön (ihmiseen). Kysymyksessä ei ole uusi maapallon ennenlöytämätön luonnonvara, vaan tänne kuulumaton tekijä. Noki tuottaa kuolemia, hehee, sempä vuoksi tehdään nokea haitallisempia keinotekoisia nanoaineita tuhansia lisää! Sairasta, sairasta, sairasta!

"Oxfordin ja Montrealin yliopistojen tutkijat havaitsivat 1990-luvulla, että aurinkovoiteen nanopartikkelit synnyttävät soluviljelmäkokeissa soluissa hydroksyyliradikaaleja, jotka voivat vahingoittaa dna:ta. Siksi jotkut pelkäävät, että nanovoiteet enemmän edistävät kuin ehkäisevät syövän kehitystä.

Laboratoriokokeissa syntyy joskus villejä tuloksia, jotka antavat syyn seurata tilannetta, mutta toistaiseksi titaanidioksidipartikkeleita voidaan hyvin perustein pitää turvallisina. Vaikka voidetta nieltäisiin, titaanidioksidi kulkeutuu tutkimusten mukaan imeytymättä ruoansulatuskanavan läpi."

"Tutkijat ovat arvelleet, että hengitysilmaan joutuessaan nanoputket voivat käyttäytyä samaan tapaan kuin asbestikuidut. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan hiirikokeissa vuonna 2002 nanoputket kerrostuivat syvälle keuhkokudokseen ja aiheuttivat kivipölykeuhkoa muistuttavia kudosvaurioita.

Kemia-alan jättiyrityksen DuPontin toksikologi David Warheit teki vastaavia kokeita rotilla mutta sai erilaisia tuloksia. Koe-eläimistä 15 prosenttia kuoli yllättäen muutamassa minuutissa nanoputkien hengittämisen jälkeen. Kyseessä ei kuitenkaan ollut myrkytys, vaan hiukkaset takertuivat toisiinsa ja tukehduttivat rotat. Kaikki henkiin jääneet eläimet näyttivät tervehtyvän vuorokaudessa. Sama ilmiö, nanohiukkasten taipumus muodostaa isoja klimppejä, joka tappoi huono-onniset rotat, auttoi onnekkaita lajitovereita selviytymään. Ne yskivät nanohiukkaset ulos samaan tapaan kuin tavallisen pölyn.

Käytännössä harvalla ihmisellä on vaaraa saada nanoputkia keuhkoihinsa, koska erillisiä putkia käsitellään vain laboratorioiden ja tehtaiden sisällä."

http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=63&vl...

suomalainen (nimimerkki)

# 1
linkki ehjänä: (http://www.organicconsumers.org/articles/article_3...)

Tämä rupeaisi pelittämään kun tunnustaisi kopioinnin ja Linkin Kopioinnin eron, ja jälkimmäisellä tavalla siirtäisi jokaisen linkin Erikseen postaamaansa alustukseen tai kommenttiin ennen tallennusta.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

”Se riippuu pitkälti siitä, mitä tuoteselosteissa
kerrotaan ja kerrotaanko ymmärrettävästi.
Esimerkiksi elintarvikkeiden E-koodi ei kerro, missä koossa hiukkaset ovat. Jos sitä tietoa haluaa, pitäisi tehdä internetissä
haku kirjoittaen aineen geneerinen
nimi. Toisaalta, miksei pakkauksessa voisi mainita, jos elintarvike sisältää nano-hiukkasia... Tähän on vaikea ottaa kantaa, mutta niin kauan kun ei vaadita, että tuotteeseen
lisätyistä nanohiukkasista on ilmoitettava,
niin mahdollisuudet saada tietoa
ovat hyvin pienet”, Savolainen toteaa.

http://www.k-kauppiasliitto.fi/files/1939/Nanotekn...

Olisipa sarkaa tutkia jokainen lisäaine.... ehkä se täytyy tehdä...

suomalainen (nimimerkki)

# 14 lainaus Codex Alimentarius #68

Vaikuttaa siltä, että direktiivin mukaan nanokokoiset lisäaineet olisi rekisteröitävä erikseen:

(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...)

’Esipuheessa’ kohdissa (12) ja (13) sekä artikloissa 12 ja 13 määrätään GMO-aineista ja esim. nanokokoisista:

(12) Elintarvikelisäaine, joka kuuluu muuntogeenisistä elintarvikkeista
ja rehuista 22 päivänä syyskuuta 2003 annetun
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen
(EY) N:o 1829/2003 (6) soveltamisalaan, olisi hyväksyttävä
sekä mainitun asetuksen että tämän asetuksen mukaisesti.

(13) Tämän asetuksen mukaisesti hyväksytty elintarvikelisäaine,
jonka valmistuksessa käytetään tuotantomenetelmää tai
lähtöaineita, jotka ovat merkittävästi erilaisia kuin viranomaisen
suorittamassa riskinarvioinnissa tai vahvistetussa
eritelmässä, olisi annettava viranomaisen arvioitavaksi.
”Merkittävästi erilainen” voi tarkoittaa muun muassa tuotantomenetelmän
muuttumista kasveista uuttamisesta
mikro-organismiin perustuvaan käymiseen tai alkuperäisen
mikro-organismin geenimuunteluun, lähtöaineiden
muuttamista tai partikkelikoon muutosta esimerkiksi
nanoteknologian avulla.

12 artikla
Yhteisön luetteloon jo sisällytetyn elintarvikelisäaineen
tuotantoprosessin tai lähtöaineiden muutokset
Jos elintarvikelisäaine on jo sisällytetty yhteisön luetteloon ja sen
tuotantomenetelmissä tai lähtöaineissa tapahtuu merkittävä muutos
tai partikkelikoossa tapahtuu muutos esimerkiksi nanoteknologian
seurauksena, näitä uusia menetelmiä tai lähtöaineita
käyttäen valmistettua elintarvikelisäainetta pidetään eri lisäaineena,
jonka markkinoille saattaminen edellyttää uutta merkintää
yhteisön luetteloihin tai muutosta eritelmiin.
13 artikla
Asetuksen (EY) N:o 1829/2003 soveltamisalaan kuuluvat
elintarvikelisäaineet
1. Asetuksen (EY) N:o 1829/2003 soveltamisalaan kuuluva
elintarvikelisäaine voidaan sisällyttää liitteissä II ja III oleviin yhteisön
luetteloihin tämän asetuksen mukaisesti ainoastaan sen jälkeen,
kun se on hyväksytty asetuksen (EY) N:o 1829/2003
mukaisesti.
2. Kun yhteisön luetteloon jo sisällytetty elintarvikelisäaine
on tuotettu eri raaka-aineesta, joka kuuluu asetuksen
(EY) N:o 1829/2003 soveltamisalaan, se ei edellytä tämän asetuksen
mukaista uutta lupaa, kunhan uudelle raaka-aineelle on myönnetty
lupa asetuksen (EY) N:o 1829/2003 mukaisesti ja
elintarvikelisäaine on tämän asetuksen mukaisesti vahvistettujen
eritelmien mukainen.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Suomalainen, ne on merkittävä erikseen, mutta ei niin, että kerrotaan, mikä on nanoteknologialla tai GMO:lla tuotettu. Siis oikein vanha lisäaine on todennäköisesti muuttamaton, ainakin ennen vuotta 2003. Oliko tuohon vuoteen mennessä vanhat lisäaineet jo käsitelty uuteen uskoon. Se voi olla mahdolista! Nanolisäaineita on kehitelty jo kauan ennenvuotta 2003. Lait tehdään näennäisiksi jälkikäteen.

E koodien määrä on räjähtänyt, otaksun.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

No, annetaan vähän periksi, Mirjaleena, mutta lue tuo allaoleva huolella:

Tulevaisuudentutkija Ray Hammond

Ihmiskunta on tullut luonnollisen evoluution päätepisteeseen, sanoo yksi maailman tunnetuimmista tulevaisuudentutkijoista. Pian koittaa aika, jolloin koneiden äly menee yli meidän kaikkien ymmärryksen. Mitä sitten tapahtuu, on ihmisestä itsestään kiinni.

- Olemme vääjäämättä lähestymässä inhimillisen evoluution päätepistettä. Kysymys kuuluu, mitä sen jälkeen? Mitä tapahtuu, kun tietokoneet muuttuvat ihmistä älykkäämmiksi ja ottavat vallan? Annammeko tällaisen kehityksen tapahtua? Jos annamme, pysyykö se hallinnassamme, vai tarkoittaako se evoluution leviämistä johonkin synteettiseen todellisuuteen? tiivistää futurologi Ray Hammond.

Vastauksia ei vielä ole, mutta Hammond on optimisti. Ihminen on selviytyjä; maailmansodat, atomipommit, tsunamit tai terrori-iskut eivät ole ihmiskuntaa tuhonneet. Siksi ihminen tulee selviämään myös koneiden ylivallasta.

- Huolimatta suurista murhenäytelmistä elintason ja elämänlaadun käyrät ovat nousseet kautta historian. Ihminen pyrkii aina saavuttamaan optimaalisen pisteen, jossa sillä on hyvä olla. Siksi uskon käyrien nousuun myös tulevaisuudessa.

- Optimismi ei tarkoita sitä, että kehitys olisi helppoa. Kaikkea muuta: edessämme on vakavia ongelmia, useat niistä vaikeita. Mutta ne ovat ratkaistavissa yhteisellä tahdolla ja poliittisilla päätöksillä.

Ihmisten eläminen yhä vanhemmiksi ei sekään ole Hammondista ongelma. Hän uskoo, että harva meistä haluaa elää yli satavuotiaaksi. Fyysisesti se olisi mahdollista, mutta psyykkisesti ei. Ihmisen aivot eivät ole valmistautuneet elämään niin vanhaksi.

- Lukuisat vanhuksista tehdyt tutkimukset todistavat, että suuri osa 90-vuotiaista haluaisi jo kuolla, vaikka olisikin fyysisesti hyvässä kunnossa. Ihmisen elämälle on luonnollinen kaari, eikä psyyke ole valmis muuttamaan sitä.

Ainoa huolenaihe ilmastonmuutos

Ainoastaan ilmastonmuutos varsinaisesti huolettaa Hammondia. Se on hallitsematon ja ennustamaton. Siitä tiedetään vähän. Vielä vähemmän tiedetään, mitä siitä todella seuraa.

Tästä päästään aiheeseen, jonka sisältä löytyy Hammondin mielestä ratkaisun avain: eettisyyden ja ekologisuuden vaateiden kasvuun. Korkean moraalin ja omantunnon tulee lävistää kaikki yhteiskunnan kerrokset: talouden, politiikan, sosiaali- ja terveyspalvelut, yritystoiminnan, kulutustottumukset ja tavallisten ihmisten joka päiväisen elämän.

- Ilokseni olen huomannut, että suurin osa kansainvälisistä suuryrityksistä on ottanut kestävän kehityksen tärkeäksi osaksi strategiaansa ja budjettiaan. Ne tietävät, että niiden pitää pystyä näyttämään konkreettisia saavutuksia kuluttajille, asiakkaille, sijoittajille ja medialle. Mutta sitten on niitäkin, jotka ovat ottaneet asiaan niin sanotun vesimeloni-lähestymistavan. Ulkoa vihreä, sisältä verenhimoisen kapitalismin punainen.

Ongelma on siinä, että suurin osa maailman ihmisistä kuluttaa kuitenkin yhä ilman omaatuntoa.

Eettisyyden vaatimus kohdistuu ennen kaikkea teollisuusmaihin. Hammondin mielestä rikkaiden velvollisuus on ratkaista noin miljardin köyhimmän ihmisen ongelmat.

-Äärimmäisen rikkauden ja äärimmäisen köyhyyden välinen kuilu on saatava kapeammaksi. Ellemme auta köyhiä kaikin mahdollisin tavoin, seurauksena on terrori ja massasiirtolaisuus, Hammond sanoo ja siteeraa afrikkalaista sananlaskua:

”Jos et ota poikaa kylääsi, hän tulee ja polttaa sen.”

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tänne voi tehdä valituksia rokotteesta ja ruoasta sekä palveluista (viestintä kuten tiedottaminen ja sen totuudellisuus).
Niin kuluttaja kuin ammattilainenkin.
Itseasiassa esim. terveydenhuollon ammattilainen rikkoo lakia, jos hänellä on epäilyjä esim. H1N1-rokotteesta mutta hän ei tee ilmoitusta:

Laitelkaapa postia Kuluttajasuojaviranomaisille

”Lainsäädäntö
Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta sisältää tuoteturvallisuuden perussäännökset. Sen lisäksi eri aloilta voi olla myös erityislakeja.
Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004)
Asetus kulutustavaroista ja kuluttajapalveluksista annettavista tiedoista (613/2004)
Tuoteturvallisuuslainsäädäntö kokonaisuudessaan
Yrittäjän ilmoitus valvontaviranomaiselle vaarallisesta tuotteesta tai palvelusta
Ilmoitus tuoteturvallisuusvalvontaviranomaiselle on tehtävä täyttämällä oheinen lomake (oma lomakkeensa tavaroille ja palveluille) ja toimittamalla se välittömästi tuoteturvallisuusvalvontaviranomaiselle (ohjeet lomakkeessa). Olennaista on, että ilmoitus tehdään heti, kun joku yrityksessä on saanut tietää vaarasta. Ilmoitus on tehtävä, vaikka täydellisiä tietoja tuotteesta tai vaarasta ei olisikaan käytettävissä. Tietoja voidaan täydentää myöhemmin.

Ilmoitus vaarallisesta palvelusta 67,3 kt
Ilmoitus vaarallisesta palvelusta 31,2 kt
Ilmoitus vaarallisesta tavarasta 71,5 kt
Ilmoitus vaarallisesta tavarasta 19,7 kt

Ilmoitus on tehtävä, jos tavara, palvelu tai palvelun suorittamisessa käytettävä tavara aiheuttaa:

terveyshaitan
onnettomuuden (esim. tulipalo tai sairaalahoitoa vaatinut tapaturma)
vaaratilanteen tai
vakavan läheltä piti -tilanteen. Läheltä piti -tilanne on odottamaton tapahtuma, josta olisi voinut seurata onnettomuus.
Myös tavarassa tai palvelussa oleva pienempikin vaaratekijä voi vaatia ilmoituksen tekemistä seuraavissa tilanteissa:

Tavara tai palvelu on laajassa levityksessä: tavaroita on myyty paljon tai palvelulla on paljon käyttäjiä.
Vaara ei ole ilmeinen, eli kuluttajan on vaikea havaita sitä.
Kyseessä on lapsille, nuorille tai ikääntyneille tarkoitettu tavara tai palvelu.
Edellä mainitun lisäksi vaaraa aiheuttavasta palvelusta on tehtävä ilmoitus seuraavissa tapauksissa:

Vaaratilanteessa on menetetty ihmishenki(ä) tai niitä on ollut vaarassa.
Onnettomuuspaikalle on tarvittu ambulanssi tai pelastustoimen apua.
Palvelussa on havaittu uudentyyppinen vaara. Ilmoituksen avulla saadaan levitettyä tietoa uudesta vaaratyypistä.
Kohteen turvallisuusjärjestelyt pettävät tai eivät riittäneet torjumaan vaaraa. Tällainen tilanne on kyseessä esimerkiksi silloin, jos sivulliset joutuvat pelastamaan hukkuvan uimahallissa tai kylpylässä.
Epäselvissä tapauksissa on parempi tehdä ilmoitus, kuin olla tekemättä.
Tiedotusvälineitä kiinnostaa usein, onko toiminnanharjoittaja toiminut lain edellyttämällä tavalla ja tehnyt ilmoituksen valvontaviranomaiselle. Sen lisäksi, että ilmoituksen tekemättä jättäminen rikkoo lakia, se voi kostautua toiminnanharjoittajalle huonona julkisuuskuvana.

Ilmoitusta ei tarvitse tehdä palvelulle tyypillisistä ja tavanomaisista onnettomuuksista, joissa ei tapahdu vakavaa loukkaantumista (esim. kaatuminen laskettelurinteessä, putoaminen hevosen selästä tai verinaarmu / kolhaisu köysilaskeutumisessa). Toiminnanharjoittajan on kuitenkin pidettävä tällaisista onnettomuuksista omaa onnettomuuskirjanpitoa. Sitä voidaan käyttää apuna kehitettäessä yrityksen turvallisuustoimintaa ja myös tehtäessä viranomaistarkastusta.

Valvontaviranomaiselle ei ole myöskään tarpeen tehdä ns. koonti-ilmoitusta esim. palvelun suorittamisessa talven / vuoden aikana tapahtuneista vähäisistä onnettomuuksista.

Palveluita tarjoavan toiminnanharjoittajan (esim. ohjelmapalveluyritys), jolla on toimintaa usealla paikkakunnalla, on tehtävä ilmoitus siihen kuntaan, jossa vaaratilanne tai onnettomuus tapahtui. Ilmoituksen voi tehdä myös suoraan Kuluttajavirastoon. Viranomaiset välittävät keskenään tietoa ilmoituksista.

Toiminnanharjoittajan on annettava valvontaviranomaiselle tämän määräämässä ajassa lain noudattamisen valvonnassa tarpeelliset tiedot (Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004) 16 §). Totuudenvastaisen tiedon antamisesta viranomaiselle voidaan tuomita rikoslain (39/1889) 16 luvun 8 §:n mukaisesta väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Toiminnanharjoittaja vastaa tavaroidensa ja palveluidensa turvallisuudesta! Ilmoituksen tekeminen ei poista toiminnanharjoittajalta tätä vastuuta!

Lisätietoja siitä, mitä toiminnanharjoittajan on tehtävä havaitessaan tuotteestaan aiheutuvan vaaraa, sekä ohjeita lomakkeen täyttämiseen saa Kuluttajaviraston tuoteturvallisuusryhmästä, puh. 010 19 4674.

Toiminnanharjoittaja voi käyttää samaa lomaketta antaessaan Kuluttajavirastolle selityksen valvonnassa määräystenvastaiseksi havaitusta tavarasta tai palvelusta.

Ilmoituksen vaaraa aiheuttavasta tavarasta voi tehdä myös Business Application -järjestelmän (BA) avulla, joka on EU:n komission ylläpitämä, toiminnanharjoittajille tarkoitettu palvelu internetissä. Lue lisää BA-järjestelmästä”

löytyy myös ilmoitusformaatti, jonka kuluttaja voi täyttää Kuluttajasuojaviranomaisen sivuilla.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Se nyt Riikka vielä puuttuikin, että minä rikon lakia, jos en tee ilmoitusta kuluttajansuojaviranomaisille nanorokotteesta. Kyllä minä siitä voin joutua linnaan. Jos siitä eivät tiedä muuta kuin itse tahallisesti aiheuttajat ja minä..., niin minä olen sitten se vastuullinen. Eiköhän THL:n ja STM:n porukka syytesuojan ole keksineet itsellensä (REACH).

Tuossa yllä oli hauska eläinkoe. Nanopartikkelit "eivät" olleet myrkyllisiä kokeen mukaan, mutta ne rotat joilla ei ollut ONNEA, tukehtuivat niihin. Jep, turvallista on, tosi turvallista.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ei nämemmä riittänyt tyttärille vielä tuo Hammond (#18), joten menkää nyt ihmeessä Ärrälle ostoksille, ostakaa ja lukekaa HS/27.12. s D4

"Ihmiskunnan pitää aikuistua"

(en sitä kehtaa tänne jäljentää tai linkata, että saisitten vähän raitista ilmaa Satakunnassa ja Heinäveellä, sisätiloissa alkaa se "naisellinen sisätila" liikaa muutoin hallita).

Kun tuo Alexis Kouros kaiken lisäksi on aika nätti poika.

...ja:

"Hyvää jatkoa, jos oma ei riitä"

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Antti Liikkanen, tämä nanoasia on niinkuin avaisia joulupaketteja yhden kerrallaan. Olen kuitannut tuon tekstin aiemmin sanomalla että ihmisistä tehdään koneita ja koneista tehdään ihmisiä.

Nämä ovat puhtaasti valintakysymyksiä. Kaikki voidaan tehdä tai jättää tekemättä. Nykyinen poliittinen järjestelmä on valinnut tien tehdä, mutta nimenomaan kansalaisilta salaa. Perustuslain mukaan valta olisi kuulunut kansalle, nyt se on kuitattu Lissabonin sopimuksella, jossa valta kuuluu kommissiolle eli juuri kaiken yhteiskunnalle epäedullisen suosijoille.

On aivan järjetöntä miettiä edes tekoälyä, jota vastaan käydään sotia. Vai onko siinäkin kuin kaikessa muussakin kysymys, että sotateollisuuden osakekurssit jälleen nousevat roimasti kun taistellaan robotteja vastaan. Tällä poliittisella järjestelmällä ei voida käydä kuin kohti negatiivista kehitystä ja tuhoa.

Mitähän nyt tuolla uudella kommentillasi tarkoitit...?

Linkkaa vaan se HS juttu, vain äärimmäisessä hädässä sen ostan.

Tämä ylhäältä käsin ajettu kommunismi, kaiken jakaminen, kuullostaa tekopyhältä, mitä tuossa tekstissäsi on, jäljelle jää kuitenkin se sama ylimystö kuin NL:ssä. Sitä ei ajeta ylhäältä, vaan rikkaiden heräämisellä, todellisella sellaisella, luopumalla kokonaan kuluttamisesta ja siirtymällä luonnonkiertokulusta tarpeiden hankintaan.

En usko itse olevani enää tekopyhä. Luovuin mammonan keräämisestä, luovuin pörssiyhtiön elättämisestä, luovuin kannattamasta negatiivista kehitystä ryhtymällä ihmiseksi, ex-kuluttajaksi. Mutta en ole veilä täydellinen, puolimatkassa.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Satakunnassa? Rovaniemen eteläpuolella lienee muutakin elämää kuin Satakunta.

Nanoteknologia ei liity tulevaisuuden kehitykseen.

Tuo kehitysmaiden ongelmien ratkaiseminen on niin tekopyhää. Ne ratkaistaan vasta kun monikansalliset yhtiöt köyhissä maissa ovat valmiina keräämään käsi ojossa kaikki teollisuusmaiden loputkin rahat köyhien maiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Ymmärrän jonkinlaisen hyvän ajatuksen poikasen tuossa linkittämässä tekstissäsi, mutta todellisuus on todellisuutta. Todelliset poliittiset ratkaisut lähtevät henkilökohtaisella tasolla heränneistä ihmisistä, ei monikansallisten yhtiöiden maksimaalisesta voitontavoittelusta ekoareenoilla.

Sipi (nimimerkki)

Ryhtyisivät vaan kaikki lääkärit ihmisiksi.

Risto (nimimerkki)

Subject: Vältä H1N1: influenssaan sairastuminen

Hei!
Sain alla olevan viestin ruotsiksi. Käänsin sen suomeksi teille, ystäväni, että välttäisit nyt jylläävän sikainfluenssan. Tekstin on alunperin kirjoittanut englannin kielellä Dr. Vinay Goyal, jolla on monia titteleitä (MBBS,DRM,DNB, sisätautien spesialisti) ja 20 vuoden ammattikokemus.
Tekstissä on seuraavat ohjeet H1N1:n ennaltaehkäisemiseksi. Ne on siitä kääntänyt ruotsiksi Rainer Nyberg, Professor em.

Kaikki eivät halua sp-osoitteidensa näkyvän isoissa jakeluissa, joten olen piilottanut vastaanottajat.

Influenssatonta tulevaisuutta!
toivottaa
Päivi

__________________________
"Ainoat tiet viruksen päätyä kehosi ovat nenä ja nielu. Globaalin epidemian yhteydessä, mitä tänäkin on, on melkein mahdotonta välttää H1N1-tartunnan saamista, kaikista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta. Mutta INFLUENSSATARTUNNAN SAAMINEN on pienempi ongelma KUIN VIRUKSEN LEVIÄMINEN KEHOSSA - ja sitä VASTAAN VOIDAAN TAISTELLA.
Vaikka olet vielä terve, eikä sinulla vielä ole H1N1:n oireita, voit jo vastustaa sen leviämistä ja jälkitautien kehittymistä muutamin yksinkertaisin toimenpitein, joita ei tarpeeksi tiedoteta tiedotettu virallisissa tiedotteissa eikä median taholta. Voit tehdä nämä toimenpiteet itse sen sijaan, että miettisit, miten voisit hankkia varastoon N95 ja Tamiflu -lääkkeitä.

1. Pese käsiäsi usein ( tätä on korostettu myös virallisissa tiedotteissa).

2. "Kädet pois kasvoilta!" Vastusta kaikkia kiusauksia koskea mitää osaa kasvoistasi (muuten kuin peseytyessäsi).
3. Kurlaa kaksi kertaa päivässä lämpimällä suolavedellä (käytä Listerin tai muuta antiseptista suuvettä , jollet luota suolaan). H1N1 -virukselta vie 2-3 päivää lisääntyä niin paljon nielussa/nenässä, että syntyy virukselle tyypillisiä oireita. Suolavedellä kurlaamisella on sama vaikutus terveeseen henkilöön kuin Tamiflulla on infektion saaneeseen henkilöön. Älä naura tälle yksinkertaiselle, halvalle ja tehokkaalle ennaltaehkäisevälle metodille
4. Vastaavasti voit samalla tavalla huuhdella sieraimet /nenänreiät ainakin kerran päivässä lämpimällä suolavedellä. Kaikki eivät pysty käyttämään antiseptista nesäspraytä tai -huuhtelua, mutta nenän niistäminen huolellisesti ja nenänreikien puhdistaminen puuvilla topsilla (esim. Topz), joka on kasteltu suolaveteen, on hyvin tehokas keino virusinfektioiden vähentämiseksi nenästä.
5. Juo lämpimiä juomia (teetä, kahvia, mehua jne.) niin usein kuin voit. Lämpimien nesteiden juomisella on sama vaikutus kuin kurlaamisella, mutta se siirtää virukset vastakkaiseen suuntaan. Se huuhtelee virukset, jotka muuten lisääntyisivät, nielusta alas vatsaan. Vatsassa ne eivät voi elää, lisääntyä, eivätkä tehdä mitään vahinkoa.
6. Vahvista luonnollista immuniteettiasi ravinnolla, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia. Jos otat C-vitamiinitabletteja, katso että ne sisältävät myös sinkkiä lisätäksesi vitamiinien imeytymistä.

Ehdotan, että lähetät tämän eteenpäin kaikille postituslistallasi oleville. Jos vastaanottaja ottaa huomioon, mitä tässä näkee, nämä yksinkertaiset ohjeet voivat auttaa häntä."

Alla sama ruotsiksi.
T. Päivi

Dr. Vinay Goyal är en läkare med många titlar (MBBS,DRM,DNB, Specialist i
inre medicin) och 20 års
yrkeserfarenhet.

Han har på engelska givit följande råd om förebyggande av H1N1, och jag
tycker att de är så vettiga och enkla att jag
översatt dem till svenska och sänder dem vidare till sådana jag känner.
_______

De enda vägarna för viruset att ta sig in i din kropp är genom näsan och
svalget. Vid en global epidemi som denna är
det nästan helt omöjligt att undvika bli smittad av H1N1 viruset trots alla
förebyggande åtgärder Men att bli smittad
av influensan är ett mindre problem än virusets spridning i kroppen - och
det kan man motarbeta.

Fastän du ännu är frisk och inte har några symptom av H1N1 infektion kan du
motarbeta spridningen och utvecklingen av
sekundära infektioner (följdsjukdomar) genom några enkla åtgärder, som inte
tillräckligt belysts i officiella
uttalanden och medier. Du kan vidta dessa enkla åtgärder själv i stället för
att tänka på hur du skaffar dig ett lager
av N95 och Tamiflu mediciner.

1. Tvätta händerna ofta (detta har påpekats i officiell kommunikation)

2. "Händerna-bort-från ansiktet". Motstå alla frestelser att beröra någon
del av ansiktet (utom när du äter eller
badar)

3. Gurgla två gånger om dagen med varmt saltat vatten (använd Listerin
eller annat antiseptiskt munvatten om du
inte litar på salt). Det tar 2-3 dagar för H1N1-virus i svalget/näshålan
att föröka sig så mycket att det uppstår
karakteristiska symptom. Enkelt gurglande med saltat vatten har samma effekt
på en frisk person som Tamiflu har på en
infekterad person. Underskatta inte denna enkla, billiga och effektivt
förebyggande metod.

4. I likhet med det föregående kan du rengöra även näsborrar/näshåla
åtminstone en gång om dagen med varm saltat
vatten. Inte alla klarar av att använda en antiseptisk näs-spray eller en
skölj-skål, men att snyta ur näsan ordentligt
och putsa näsborrar/näshåla med en bomulstuss (t.ex. Topz) doppad i
saltvatten är en mycket effektiv metod att minska
virusinfektioner i näsan.

5. Drick varma drycker (te, kaffe, saft etc.) så ofta du kan. Att
dricka varma vätskor har samma effekt som
gurglande, men flyttar viruset i motsatt riktning. De sköljer ner de virus
som annars skulle föröka sig - ner från
svalget till magen. I magen kan de inte överleva, föröka sig eller göra
någon skada.

6. Förbättra din naturliga immunitet med föda som är rik på C-vitamin. Om du
tar C-vitamin tabletter, se till att de
också innehåller zink för att förbättra upptagningen av vitaminerna.

Jag föreslår att du skickar detta meddelande vidare till hela din epost
adresslista. Ifall mottagaren beaktar vad
som sår här kanske det hjälper någon att ÖVERLEVA till följd av dessa enkla
åtgärder.
______________

Rainer Nyberg, Professor em.
Vesterviksv. 162, FIN-65280 Vasa, Finland
E-mail: NRNyberg@abo.fi

Risto (nimimerkki)

Tuollainen Sähköposti ketju on meneillään. Sain tänään tuon kanssa.

Hilkka Hietanen (nimimerkki)

Lempääläinen

Kommentti 25 ja 26
Ruotsissa ottivat ensin käyttöön nenäkannun, jota saa jo Suomestakin.
Erittäin hyvä konsti, varsinkin jos on taipumusta poskionteloiden
tulehtua. Huuhteluveteen lisätään suolaa. - Varmasti virukset poistuvat.

http://www.verkkoapteekki.fi/product_info.php/prod...

.. löytyy selkeä kuva.

suomalainen (nimimerkki)

# 16 # 17
Kyllä tämän täytyy näkyä jossakin; oletan: ”näitä uusia menetelmiä tai lähtöaineita käyttäen valmistettua elintarvikelisäainetta pidetään eri lisäaineena, jonka markkinoille saattaminen edellyttää uutta merkintää
yhteisön luetteloihin tai muutosta eritelmiin.”

Nyt on niin että tuon 20.01.2010 voimaan tulevan uuden direktiivin lisäaineliitteet ovat tyhjät; niille on annettu vuosi aikaa muodostua.
Siihen asti suonmalaisten lakien nykyiset luettelot kuten viimeisen vanhan direktiivin luettelot ovat voimassa.

Codex Alimentarius # 73

”(7)EYVL L 237, 10.9.1994, s. 3.

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 94/35/EY,
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 94/35/EY, annettu 30 päivänä kesäkuuta 1994, elintarvikkeissa käytettäväksi tarkoitetuista makeutusaineista

31994L0035
(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...)

muutettu näillä

►M1 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 96/83/EY, annettu 19
päivänä joulukuuta 1996
L 48 16 19.2.1997
►M2 Euroopan Parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1882/2003,
annettu 29 päivänä syyskuuta 2003
L 284 1 31.10.2003
►M3 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/115/EY, annettu 22
päivänä joulukuuta 2003
L 24 65 29.1.2004
►M4 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/52/EY, annettu
5 päivänä heinäkuuta 2006

Jatkuu...

suomalainen (nimimerkki)

# 29 jatkuu... direktiivin EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 94/35/EY, muutettu versio jossa näkyvät kaikki em. muutokset:

(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...)
Tämän viimeisimmän muutosversion taulukko voimassa

jatkuu...

suomalainen (nimimerkki)

# 28 (edellisessä viittausvirhe) jatkuu....

(8) EYVL L 237, 10.9.1994, s. 13.

31994L0036
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 94/36/EY, annettu 30 päivänä kesäkuuta 1994, elintarvikkeissa käytettäväksi tarkoitetuista väriaineista
(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...)
Viimeisin versio.?

jatkuu...

suomalainen (nimimerkki)

# 28 jatkuu...
(9) EYVL L 61, 18.3.1995, s. 1.

31995L0002
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 95/2/EY, annettu 20 päivänä helmikuuta 1995, elintarvikkeiden muista lisäaineista kuin väri- ja makeutusaineista
(http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?val=307179:cs&l...)

Muutokset

►M1 Euroopan parlamentin ja Neuvoston direktiivi 96/85/EY, annettu 19
päivänä joulukuuta 1996
L 86 4 28.3.1997
►M2 Euroopan parlamentin ja Neuvoston direktiivi 98/72/EY, annettu 15
päivänä lokakuuta 1998
L 295 18 4.11.1998
►M3 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/5/EY, annettu 12
päivänä helmikuuta 2001
L 55 59 24.2.2001
►M4 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/52/EY, annettu 18
päivänä kesäkuuta 2003
L 178 23 17.7.2003
►M5 Euroopan Parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1882/2003, annettu
29 päivänä syyskuuta 2003
L 284 1 31.10.2003
►M6 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/114/EY, annettu 22
päivänä joulukuuta 2003
L 24 58 29.1.2004
►M7 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/52/EY, annettu
5 päivänä heinäkuuta 2006
L 204 10 26.7.2006
Oikaistu:
►C1 Oikaisu, EUVL L 78, 17.3.2007, s. 32 (2006/52/EY)
1995L0002— FI— 15.08.2006 — 006.002— 1

jatkuu...

suomalainen (nimimerkki)

# 28 jatkuu... Edellisen viimeisin versio, sisältäen kaikki muutokset mainittuna:

(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...)

Viimeisin muutettu versio ennen 20.1.2010 Taulukot!”

Tuota GMO- direktiiviä 1829/2003 en ole vielä aukaissut, enkä suhteuttanut tätä alimentariuksen kanssa. Täytyy katsoa pakkausmerkintädirektiivit, mutta muutosten 12 ja 13 suhteen täytyisi näkyä ainakin noissa taulukoissa muutoksena direktiivistä toiseen.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Tämän löysin vuodelta 2008, vaikutti lupaavalta, mutta tyhjää täynnä. Siis tämä oli se, missä erikseen merkitään. En vain löydä partikkelikokoa mistään.

En myöskään löytänyt partikkelikokoa Suomalaisen linkittämästä. Tämä Työterveyslaitoksen pomo Savolainen totesikin, että ainoa keino on laittaa geneerinen nimi googleen....

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:354:0016:0033:en:PDF'

(13) A food additive already approved under this Regulation
which is prepared by production methods or using starting
materials significantly different from those included in
the risk assessment of the Authority, or different from
those covered by the specifications laid down, should be
submitted for evaluation by the Authority. ‘Significantly
different’ could mean, inter alia, a change of the production
method from extraction from a plant to production by fermentation
using a micro-organism or a genetic modification
of the original micro-organism, a change in starting
materials, or a change in particle size, including the use of
nanotechnology.

Article 12
Changes in the production process or starting materials of
a food additive already included in a Community list
When a food additive is already included in a Community list and
there is a significant change in its production methods or in the
starting materials used, or there is a change in particle size, for
example through nanotechnology, the food additive prepared by
those new methods or materials shall be considered as a different
additive and a new entry in the Community lists or a change in
the specifications shall be required before it can be placed on the
market.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Risto, kun hoisin sikainfluenssapotilaita, niin söin kotiintultuani valkosipulia ja murskasin sitä sieraimiini...luomusellaista omasta pihasta, kirveli kyllä, oli ihan oma koe. Imusolmukkeissa tuntui, mutta tuntemukset imusolmukkeista lähti. En tiedä kumpi voittaa suolahoito vai valkosipuli...

Potilaille kerron maailmankuuluista oopperalaulajista, jotka haisevat valkosipulille, en omista kokeiluistani.

suomalainen (nimimerkki)

#33 linkki on saman direktiivin en versioon, kuin # 16 suomeksi, mutta selaimesi on onnistunut korruptoimaan!! tämänkin osoitteen:

(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...)(8%E2%80%99)-tämä loppu täytyy poistaa ennenkuin toimii!!

Kokoja löytääkseen tuohon lakihierargiaan täytyy mennä syvemmälle ja laajemmalle (määrittelyt,hyväksymismenettelyt jne..), jos sielläkään.

suomalainen (nimimerkki)

# 35 Sorry, voihan vika olla tässäkin selaimessa, yks tai kaksi korjatumpaa versiota on asennusta odottamassa.

Tarkoitin että nanoteknologian ja -partikkeleiden määritelmiä löytääkseen täytynee kahlata kai kaikki sopivat pääluokat. Löytäminen edellyttää että tämä apparaatti on katsonut moisen tässä vaiheessa tarpeelliseksi kannaltaan. Sinne sitten soveltuvin osin viitataan tarvittaessa näiden tulevissa versioissa, mikäli asiaa ei syystä tai toisesta haluta kirjoittaa auki näissä.

Merkittävää on myös selvittää joka direktiivistä rajauksin poissuljettujen substanssien kohtalonpaikkaa.

Katja (nimimerkki)

Jenkeissä pizzaa palkintona koulun oppilaille kun "tarpeeksi moni" ottaa possuflunssarokotteen.... saa nährä mitä tääl Suomessa keksivät!.. ;)
http://www.wxyz.com/news/local/story/Fighting-Swin...

Jukka-Pekka Vasara

Tuo kommentissa 18. siteerattu hammondi suoltaa samaa scheissea kuin urkuhammondien lailla paasaavat valtapoliitikkomme: neekeri ryöstää neekerin = meidän vikamme, neekeri tapaa neekerin kiinalaisella aseella= meidän vikamme, neekeri lisääntyy kuin kani ja poltaa kaikki puut = ilimastonmuutos ja meidän vikamme jne..

Nämä hammondit ja valtapoliitikomme ovat se NWO, ja mihin ne pyrkivät, mikä on niiden tavoite?

”Jos et ota poikaa kylääsi, hän tulee ja polttaa sen.”

siis paremminkin:

”Jos otat pojat kylääsi, ne tappavat, raiskaavat, ryöstävät ja lopuksi polttavat sen.”

Late (nimimerkki)

37.

Sairasta touhuu houkutella ihmiset piikille. Ihan natsimeininkii nykyään muutenki.

yksilö (nimimerkki)

Hei Mirjaleena

Voisitko kertoa meille tavallisille ihmisille, mikä on nykyisin lääkärien virallisen ohjeistuksen mukainen toimenkuva?

On tässä tullut sellainen käsitys omakohtaisista kokemuksista, että tärkeintä on nopeasti tehty taudinmääritys ja siihen sitten annetaan oireenmukainen lääkitys.

Kysyn tätä siksi, kun luin tänään Iltalehdestä, että.....

Näin säästät satasia lääkekuluissa

Maanantai 28.12.2009 klo 03.46

Iltalehti selvitti, miten lääkkeiden käytön järkeistäminen säästää potilaan lääkemenoja.

Paljon lääkkeitä käyttävä potilas voi parantaa vointiaan ja säästää lääkemenoissa hakeutumalla lääkehoidon kokonaisarviointiin.

Parhaassa tapauksessa vuotuiset lääkemenot laskevat sadoilla euroilla ja lääkemäärä pienenee selvästi. Suomessa on noin 120 farmaseuttia ja proviisoria, jotka ovat hankkineet lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyyden.

- Arviointiin voi päästä lääkärin kautta. Yleensä näillä potilailla on käytössään hyvin paljon lääkkeitä. Joskus voidaan epäillä lääkkeiden haittavaikutuksia tai potilaan virheellistä lääkkeenkäyttöä, yksi koulutetuista, lohjalainen proviisori ja tutkija Saija Leikola kertoo.

Epäsopivalla lääkityksellä voi olla vakavia terveydellisiä seurauksia. Pahimmillaan väärä lääkitys voi johtaa kalliiseen sairaalahoitoon. Usein lääkkeillä hoidetaan toisten lääkkeiden aiheuttamia sivuoireita, mikä voi heikentää potilaan vointia entisestään.

Lue maanantain (28.12) Iltalehdestä, miten säästät satasia lääkekuluissa.

PAULI REINIKAINEN
pauli.reinikainen@iltalehti.fi

http://www.iltalehti.fi/terveys/2009122810702132_t...

Minä kun tietämättönä luulin tuon puolen kuuluvan lääkärin toimenkuvaan.

Ymmällä olen totisesti!

suomalainen (nimimerkki)

# 6 Tämä kommentti kuulunee "kvasilogian" normitemppuosastolle, kun taas
täällä
# 18 "Kvasilogi" on kohdannut profeetan, joka kolmella romaanilla ja yhtä monella ei romaanilla (wikipedia) sekä muutamilla elokuvilla on saavuttanut
jäsenyydet (F.R.S.A.) ja (F.W.I.F.).
Hänen sivuiltaan on muuten ladattavissa The World In 2030/ Ray Hammond/ pdf

http://www.hammond.co.uk/

Tuon referaatin ilmeisesti merkittävin lause: "Vastauksia ei vielä ole, mutta Hammond on optimisti."

Tekniikka ja talous lehden haulla löytyy pari artikkelia:

"Futurologi: Tutkikaa tutkimista, innovoikaa innovointia 31.12.2008 »
(100%
Kirjailija, tietokirjailija ja tulevaisuuden tutkija Ray Hammond on teknologiauskovainen. Väestönkasvu ja elintason nousu aiheuttavat suunnattomia ongelmia, mutta kyllä kaikkeen keinot keksitään. Englantilainen Ray Hammond on yksi maailman n... »
Tulevaisuustutkija povaa lamasta lyhyttä 21.11.2008 »
(97%)

Tulevaisuustutkija Ray Hammond epäilee, että nykyinen talouskriisi ei kestä vuotta kauempaa. Nopean käännöksen saavat hänen mukaansa aikaan Kiina ja Intia, jotka tuovat kysyntää myös länteen. Dollarin noususuhdannetta hän puolestaan pitää m... »"

Kun tätä jälkimmäistä vertaa edellisessä blogissa jukkatx:n linkittämään Fedin Z1 pylväsdiagrammiin lokakuulta kansantalouden kokonaisvelasta, joka ylittää 50 $ biljoonaa (eurooppalaisittain) ja kattamattomat government obligationit ovat 1 - 1½ kertaa tämän summan, niin tosi optimistiprofeetan "kvasilogi" on löytänyt!

Tämän taannoisen finanssikuplan järjestäneet tahot voivat tässä tilanteessa halutessaan minä päivänä tahansa romahduttaa systeemin taas yhden askelman alaspäin.

Eleonoora (nimimerkki)

Muistatteko vielä tätä:

http://www.pohjalainen.fi/Article.jsp?article=255910

Uusitusta tuberkuloosirokotteesta lapsille oireita, osa joutui pitkälle lääkekuurille

lauantai 30.06.2007

Etelä-Pohjanmaalla vuonna 2004 syntyneelle pojalle alkoi tulla pahoja polvikipuja vuoden kuluttua rokotuksesta. Nimettömänä pysyttelevä äiti kertoo, että polven turpoamista arveltiin ensin venähtämiseksi, mutta lopulta selvisi, että polveen oli levinnyt tuberkuloosi, joka aiheutti luutulehduksen.

Kuolemaan johtaneet oireet puhkesivat sairailla lapsilla. Kahdella rokote oli annettu, mutta kuolinsyy liittyi muihin sairauksiin, kuten syöpään.

- Yhdellä hyvin sairaalla lapsella kuolinsyyksi mainittiin kuitenkin infektio. Tässä tapauksessa rokotteen osuutta asiaan ei voi kiistää. Nieminen kuvaa.

yksilö (nimimerkki)

Halpa on ylilääkintään kuolleen ihmisen henki Suomessa.

Lääkäri määräsi liikaa lääkkeitä - potilas kuoli
9.9.2008 14:38

Nurmeksen käräjäoikeus määräsi tiistaina pohjoiskarjalaisen terveyskeskuksen lääkärille sakot kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

40 päiväsakosta tuli maksettavaa 1 000 euroa.

Lääkäri oli keväällä 2006 nostanut pitkäaikaisen potilaansa lääkeannoksen nelinkertaiseksi, mikä oli iäkkäälle naiselle liikaa. Potilas kuoli lääkemyrkytykseen.

Myös tarvittavat kokeet annostelun vaihtuessa oli jätetty tekemättä.

STT
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200809098236939_uu...

Minussa heräsi tällaisia ajatuksia tuon uutisen luettuani:

Saako 1000 euroa edes tuota lääkäriä mietteliääksi. Ehkä hän ajattelee, ettei tuollainen toisen ihmisen kuolemantuotamus ole mikään iso juttu, kun noin vähällä selvisi.

Eipä tuo päätös ainakaan minun luottamustani oikeuslaitokseemme lisää.

yksilö (nimimerkki)

Ja koska lääketehtaat ja lääkärit tekevät niin sopuisasti yhteistyötä keskenään ja heillä on niin paljon valtaa kaikessa siinä, mikä koskee meille annettavia lääkkeitä, rokotuksia, ruokasuosituksia ja muita terveyttä edistäviä ohjeistuksia, niin laitetaanpa vielä tämä juttu tänne teidän muidenkin luettavaksi.

Miten lääkärit ajattelevat?
: Ulkomaanlehtikatsaus

Jertta Blomstedt | 13.6.2007

Täydellisetkään lääketieteelliset tiedot ja taidot eivät vielä tee lääkäristä hyvää.

New York Review of Books ?lehden kannessa oli äskettäin otsikko : "Mikä lääkäreitä vaivaa?" Näin populistisella tavalla arvokas kirjallisuuslehti esitteli tunnetun syöpätutkijan ja Harwardin professorin Jerome Groopmanin kirjan How Doctors Think eli miten lääkärit ajattelevat. Lehdessä ei mainita, että kirja on ollut Yhdysvalloissa myydyimpien kirjojen listoilla siitä lähtien kun se viime maaliskuussa ilmestyi.

Jerome Groopman on kirjoittava lääkäri. Hän on julkaissut useita
kirjoja ja vielä useampia artikkeleita, sekä tieteellisiä että
suurelle yleisölle tarkoitettuja.

Miten lääkärit ajattelevat on tarkoitettu ensisijaisesti lääketieteen opiskelijoille ja lääkäreille ja ehkä sitten vasta potilaille. Itse ainakin laskin artikkelin lukemisen jälkeen ne lääkärit, joille olen hyvin kiitollinen. Mutta täytyy myöntää, että niitäkin lääkäreitä on tullut tavattua, joita Groopman kirjassaan kuvaa.

Kirjan esittelevän arvostelun on kirjoittanut lääkäri ja lääketieteellisen Lancet ?lehden päätoimittaja, kahden yliopiston kunniaprofessori Richard Horton. Kirja saa varauksettomat kehut. Herrat ovat kahden eri maan kansalaisia, joten arvostelija ei ainakaan suoranaisesti hauku omia kollegojaan ylistäessään Groopmanin kirjaa. Molemmat ovat sitä mieltä, että lääkäreissä on paljonkin vikaa.

Groopmanin kirja on syntynyt turhautumisesta, jota hän koki opettaessaan Harward Medical Schoolissa. Groopman on sanonut haastatteluissa, että useimmat lääketieteen opiskelijat ja kandit olivat älykkäitä, ahkeria ja tiesivät paljon. Mutta he eivät kuunnelleet tarkasti potilaita, he eivät kyselleet huolellisesti eivätkä he huomioineet perusteellisesti. He päätyivät diagnoosiin aivan liian nopeasti. Groopmanin mukaan ennen opetussairaaloissa lääkärit keskustelivat ja väittelivät paljon enemmän kierroksella tapaamiensa potilaiden taudeista.

Groopman kirjoittaa monista nykylääketieteen ongelmista, mutta hänen keskeinen viestinsä on, että lääkärit ajattelevat väärin, mutta eivät tiedä ajattelevansa väärin. Paljolti Groopman perustaa niihin kognitiivisiin tutkimuksiin, joissa yritetään ymmärtää virheitä, joita lääkärit tekevät arvioidessaan potilailta saamiaan tietoja, omia tuloksiaan ja lääketieteellistä kirjallisuutta. Mutta hän kirjoittaa myös omista, läheistensä ja tuttaviensa kokemuksista potilaina. Tuttua kylmää tarinaa.

Groopmanin mukaan ensimmäinen virhe, jonka lääkäri voi tehdä on ns. attribuuttivirhe. Lääkäri voi tarkkailla tutkimustulosten mukaan potilasta vain yhdestä ainoasta näkökulmasta, yhden ainoan määritteen varassa, joka usein on melko negatiivinen. Mielenterveyden ongelmiin viittaavat tulokset usein leimaavat potilaan kielteisesti, jos taas potilaan epäillään itse aiheuttaneen sairautensa kuten esimerkiksi alkoholismissa, lääkärille syntyy mielikuva ihmisestä vain karikatyyrinä.

Saatavuuden virheeksi Groopman on nimennyt erehdyksen, joka tapahtuu silloin kun sisätautilääkäri ei tule ajatelleeksi esimerkiksi gynekologisia syitä vatsakivuille. Lääkärin erikoiskoulutus voi siis haitata diagnoosin tekoa.

Ensimmäisen tyydyttävän vastauksen löytyminen merkitsee usein sitä, että lääkäri lakkaa etsimästä muita mahdollisia syitä oireille.

Vahvistuksen vääristymä tapahtuu silloin kun lääkäri hyväksyy vain sen osan informaatiosta, joka vahvistaa hänen alkuperäisen käsityksensä siitä mikä potilasta vaivaa.

Diagnostinen momentum on se hetki, jonka jälkeen lääkäri ei enää pysty muuttamaan diagnoosiaan vaikka potilaan tilasta vallitsee vielä suuri epävarmuus. Toimeksiannon vääristymäksi Groopman kutsuu sitä, kun lääkäri päättää tehdä jotain vaikka parempi olisi olla tekemättä mitään.

Groopmanin mukaan lääkäreitä ei kouluteta ? siis ainakaan Yhdysvalloissa - tunnistamaan näitä ajattelun vääristymiä eikä heitä kouluteta oppimaan virheistään. Monet lääkärit ovat tietämättömiä siitä, että he ajattelussaan ovat taipuvaisia tekemään ennustettavia erehdyksiä.

Tietenkään nämä ajatteluvirheet eivät mitenkään poikkea kaikkien muidenkin ihmisten tekemistä virhepäätelmistä, kuitenkin tavallisessa kanssakäymisessä ennakkoluulot ja hätäiset johtopäätökset ovat ikäviä, mutta tuskin kohtalokkaita.

Groopmanin tärkein viesti lääkäreiden koulutukselle on se, että ?pätevyyttä ei voi erottaa vuorovaikutuksesta?. Lääkäreille opetetaan kommunikoinnin taitoja ja niiden tärkeys ymmärretään koulutuksessa.Mutta ei ehkä sittenkään kokonaan. Groopman korostaa, että hyvät lääketieteelliset tiedot ja taidot eivät riitä siihen, että on hyvä lääkäri tai jopa kirurgi. Tutkimusten mukaan virheet lääketieteessä eivät yleensä ole teknisiä vaan virheet syntyvät ajattelussa tapahtuneista erehdyksistä. Oletus, että lääketiede on puhtaasti rationaalinen tiede, on väärä.

Groopmanin resepti on, että lääkäreiden täytyy tulla tietoisemmiksi omista tunteistaan, heidän täytyy oppia tuntemaan paremmin omat reaktionsa ja valintansa. Liian harvat lääkärit ovat taitavia omien tunteidensa tunnistajia, ja koulutuksessa korostetaan usein päinvastaisia asioita, erityisesti itseluottamusta ja varmuutta vaikka juuri varmuus usein sulkee tietoisuuden alitajuisilta heikkouksilta. Kaikki epävarmuudet pitäisi voida myöntää.

Groopmanin kirjassa How Doctors Think eli kuinka lääkärit ajattelevat myönnetään, että lääkärit työskentelevät vaikeissa olosuhteissa, joissa aika ja raha merkitsevät liian paljon. Silti Groopman kehottaa lääkäreitä hidastamaan vauhtia, koska ajatteleminen tarvitsee aikaa. Hän puhuu halveksivasti 18 sekunnin lääkäreistä tarkoittaen liian nopeita diagnooseja.

Kirjassa kerrotaan entisestä Wimbledonin voittajasta, joka nykyään työskentelee lastenlääkärinä. Aikoinaan hän valmistautui psykologisesti ennen jokaista tärkeätä ottelua. Nykyään hän valmistautuu henkisesti ennen jokaista potilaan tapaamista. Lyhyt mutta tehokas keskittyminen ennen jokaista potilasta tekee lääkärin tietoiseksi omista mahdollisista ajatteluvääristymistä, kirjoittaa Groopman.

Lääkäreiltä vaaditaan siis yhä enemmän. Mitä vaaditaan hyvältä potilaalta? Groopman on sitä mieltä, että potilas voi esittää kysymyksiä, jotka auttavat lääkärin ajattelua. Ei varmaankaan kovin helppoa.

Jos potilas on sitä mieltä, että tapaaminen lääkärin kanssa sujuu huonosti, hän voisi sanoa:? Minusta tuntuu, että me emme nyt oikein pysty kommunikoimaan keskenämme. Mikä vuorovaikutuksessa on pielessä? Voimmeko jotenkin parantaa tilannetta??

Kun mietin mielessäni tilanteita, joissa kommunikaatio lääkärien kanssa ei ole sujunut, edellinen kysymys kuulostaa viimeiseltä mahdolliselta kysymykseltä. Lupaan kertoa tuloksista jos päädyn kokeilemaan sitä.

Jertta Blomstedt / Ykkösaamun Ulkomaanlehtikolumni 13.6.2007 / YLE Radio 1
----
Lähde: New York Review of Books, May 31, 2007

http://www.yleradio1.fi/yhteiskunta/ulkomaanlehtik...

topi (nimimerkki)

Nykyinen koululäketiede sai alkunsa 1870-luvulla, kun Rockefellerit lähtivät lääkealalle Rotshchildien rahoilla.

http://www.whale.to/a/mullinsbk_m.html

Jotenkin en ole yhtään yllättynyt noista nimistä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Lapsenlapsellani on leukaluussa krooninen luutulehus ja kurjaa on.

http://www.pohjalainen.fi/Article.jsp?article=255910

tässä siis oli tästä asiasta.

Meän ei passaa antaa periksi, vaan puhua ja puhua, kyllä ihmiset alkaa aattelehmaan vähitellen.

Työniloa teile ja mulle kirjanpion iloa, mie alan lappahmaan nuita minun kirjanpitolappuja, että tiän paljonko jää verottajalle tuhlattavaksi sopimattomiin lääke- ja rokotustilhauksiin. Ja kyllä hyvviinki asioihin, eipä aleta mitätöihmään, kyllä on hyvvääki, kuten käsien pesu.

Rakastavin terffeisin Hilkka Laronia

... (nimimerkki)

Avoin kirje kaikille Korporatiivisen Median Toimittajille
http://tinyurl.com/y8kohby

luonnonlapsi (nimimerkki)

Kommentti yksilö kommentoi 28.12.2009 9.46-viestiin:

Lääkäri on ymmällään kun vastaanotolle saapuu ylisuuria vitamiini- ja hivenaineannoksia ja kymmeniä luontaistuotevalmisteita käyttävä potilas. Mikä on näiden yhteisvaikutus elimistöön ja mistä löytyy tutkittua tietoa. Luontaistuotteet eivät ole lääkkeitä, minkä vuoksi niiden koostumusta ja riskejä ei tarvitse valvoa Suomessa. Ne vaikuttavat myös lääkkeiden imeytymiseen ja lääkkeiden hajoamiseen elimistössä. Eikö luontaistuotevalmisteitakin kannattaisi välttää varmuuden vuoksi?

yksilö (nimimerkki)

luonnonlapsi # 48.

Eiköhän aluksi olisi yksinkertaisinta kysyä suomalaisilta lääkäreiltä, jotka ovat perehtyneet näihin vitamiineihin ja hivenaineisiin. Esim. tohtori Matti Tolonen sekä Antioksidanttiklinikoiden lääkärit varmasti auttavat mielellään.

Tutkittua tietoa löytyy vaikka kuinka paljon, jos on kiinnostusta perehtyä näihin asioihin.

Esim. D-vitamiinista saa tietoa http://www.vitamindcouncil.org/

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

luonnonlapsi... Tuota, minä niin haluaisin muodostaa sellaisen ajattelun haaran, jossa ihminen elää vuosikymmentuhansien ihmiselle luontaisen ruokavalion mukaan, keräilijä ihminen on ollut, kalastus, joskus lihaa, sienet, jyvät, juurekset...Tämän taitajia on olemassa, heidät pitäisi kaivaa esille. Ruokavalio on ollut alunperin vähähiilihydraattinen, siksi emme edelleenkään siedä niitä. Ihminen on aina käyttänyt lihaksiaan ja tulee tänä päivänäkin käyttää selvitäkseen hengissä!

Elämme epäluontaisessa epämaailmassa, ihmisella ei ole mahdollisuuksia selvitä sielun ja ruumiin voimissa. Ja kuten Liikkanenkin linkitti, se ei ole tarkoituskaan, koneita vastaan pitää alkaa taistelemaan!

Kun ihmisellä on sairaudentila luontaisesta ruokavaliosta JA lihasten voimakäytöstä huolimatta, tällöin sitä ja tätä lisää voi tarvita. Vitamiinit ja lisät ei missään tapauksessa ole itsetarkoitus. Tärkeää olisi tehdä yhteistyötä oman työkalunsa eli kroppansa kanssa, tarkoittaen sitä pitää opetella kuuntelemaan ja keskustelemaan sen kanssa. Luonnossa on paljon vaarallisia myrkkyjä ja maksan todellakin saa keittämään yli tietämättömästä hoidosta. Minä on ole tavannut luontaistuote suurkuluttajia, ehkä niitä ei ole TAI sitten ne ovat niin terveitä, etteivät lääkäriin saakka tarvitse tulla ; D

Yksilö, kysyit aiemmin tuosta farmaseuttien lääkärileikeistä. Ehkä he kohta määrääväät lääkkeetkin, kunhan lääkärit tekevät diagnoosin. Mutta ihan oikeasti, olen huolestunut omasta ammattikunnastani... yhtälailla tuo linkkisi lääkäreistä ja niiden ajatuksista pitää paikkansa. Tuo on itseni paras puoli aina ollut tuo kommunikaatio. Tiedän erittäin tietoviisaita lääkäreitä, mutta sitten puuttuu kokonaiskuvan hallitseminen lähes tyystin ja tällöin erikoislääkärillekkin voi tulla hassuja päätelmiä. Aikoinaan pelastin yhden yh-vanhemman hengen erikoislääkäreiltä sinnikkyydelläni, kun eivät milläänuskoneet potilasta eikä lähettävää lääkäriä. No, kyllä tilanne on normaalisti toisinpäin, että erikoislääkärit taidoillaan pelastavat omia potilaitani : )

Yksi sääntö on erittäin hyvä: potilas on aina oikeassa ja poikkeus vahvistaa vain säännön. Tuosta on hyvä lähteä rakentamaan potilaslääkärisuhdetta.

Kun olemme tilanteessa, että ihminen rakastaisi itseään ja ympäristöään, ei tarvittaisi valvontaa. Perinnelääkkeet tulee perustua kokemukseen ja se on yhden sortin lääketieteellistä tutkimusta ja täytyy sanoa, että niin heikoissa kantimissa tällä hetkellä on "lääketiede" monikansallisten yhtiöiden orjana, että terveempänä pysyy, kun käyttää omaa järkeään eikä usko länsimaista hapatusta pakollisesta maapallon kuluttamisesta mitä erikoisimmilla itseä ja ympäristöä saastuttavilla ja sairastuttavilla katalilla tavoilla.

Perinnetiedon hoitotavoissa tulee kysymys olla luottamuksesta ja ansaitusta sellaisesta. Kun joku osaa, tietää ja taitaa, häntä kannattaa kuunnella. Se, että kuka tahansa ekohippi rahankiilto silmissään uskottelee sitä ja tätä, johtaa ihan samaan kuin mitä maksimaalisten voiton tavoittelijoiden touhu muutenkin. Kysymys on todellisesta auttamisesta ja autetuksi tulemisesta sekä uusavuliaisuudesta ja uusavullisuudesta.

Hilkka, tubi leukaluussa? Vai joku muu? Jos tubi, niin saatko selville, minkä niminen tubirokote oli noilla epäonnekkailla lapsilla?

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Haluattko leikkiä Harry Potterin näkymättömällä viitalla?

http://www.nanowerk.com/news/newsid=14164.php

Posted: December 23, 2009
Nano-electromagnets powered by light turn invisibility cloak into a possibility
(Nanowerk News) A team of researchers at the FOM institute AMOLF has succeeded for the first time in powering an energy transfer between nano-electromagnets with the magnetic field of light. This breakthrough is of major importance in the quest for magnetic 'meta-materials' with which light rays can be deflected in every possible direction. This could make it possible to produce perfect lenses and, in the fullness of time, even 'invisibility cloaks'. The AMOLF researchers – Ivana Sersic, Martin Frimmer, Ewold Verhagen and Vidi laureate and group leader Femius Koenderink – published their results in the authoritative journal Physical Review Letters ("Electric and Magnetic Dipole Coupling in Near-Infrared Split-Ring Metamaterial Arrays").
The artificial 'meta-materials' studied by the researchers consist of very small U-shaped metal 'nano-rings'. The electromagnetic field of light drives charges back and forth, thereby inducing an alternating current in each U shape. The tiny opening at the top of the ring makes sure that the current zooms around at the frequencies of light. In this way, each ring becomes a small but strong electromagnet, with its north and south poles alternating 500 billion times per second.
Very strong interaction
The researchers made an important discovery by measuring how much light passes through a thick grid of these electromagnets. It appears that when the tiny currents of the rings are actuated by light the nano-magnets also influence each other and can power each other.
The researchers have also shown for the first time that the interaction with the magnetic field of light is very strong in these materials; just as strong as the interaction with the electrical field in the best 'classical' optical materials. This improved understanding of the nano-magnets and their interaction with light gives the researchers all the ingredients they need to disperse light along arbitrary paths.
Fast magnetic fields
We are all familiar with rod-shaped magnets: they are described as 'dipolar', with a north pole and a south pole, and the tendency to attract each other’s opposite poles and repel similar poles. We also know that, just like a compass, magnets align themselves along a magnetic field. This is how you can manipulate magnets with magnetic fields, and – vice versa – you can exercise control over magnetic fields using magnets. This commonplace intuition works particularly well for slowly changing magnetic fields, but not for those in a state of rapid flux.
Handicap for optics
Light is an electromagnetic wave consisting of a very rapidly fluctuating electrical field and an associated magnetic field. In principle, you can direct electromagnetic waves at will by manipulating both the electrical field and the magnetic field. But at the very high frequencies of light (500 THz – 500 billion vibrations per second), atoms scarcely respond to magnetic fields. This is why normal materials only control the electrical field of light and not the magnetic field, and is also why normal optical devices (lenses, mirrors and glass fibres) are handicapped in the way they work. But this type of control is actually possible with these artificial 'meta-materials'.
For his groundbreaking research, Femius Koenderink received a Veni award from the NWO Innovational Research Incentives Scheme in 2006. On Tuesday 24 November, NWO announced that he had also now received a Vidi award.

Source: Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO)

Jippe (nimimerkki)

Tuosta nanoartikkelista, rupesin ihan miettimään niin totta, olen jo törmännyt nanoihin itsekin. Acticoat-niminen haavalevy on nimittäin nanokristallihopeaa. Tappaa pöpöjä (niin kotona kuin puutarhassakin ;) ) ja sinänsä ihan o.k tuote haavahoitoon.
Ihan mielenkiinnolla odotan itse, mitä mullistuksia tuo teknologia tuo. Joskin kuulostaa jo lähes magialta moinen. :lol:
No totta puhuen, pitää vissiin enempi perehtyä kun en ymmärrä ko. teknologiasta itsekään paljon saati sitten tiedemiehet. Luin kyllä jostain tieteen kuvalehdestä yli 10 v. takaperin nanoteknologiasta.
Kuulostaa uskomattomalta tuo. Haittoja tuskin tietää monikaan, mitä se voi tuoda.
Aina on tullut uutta ja ihmeellistä joka onkin seuraavaksi vaarallista.

Toimittaja (nimimerkki)

Blogin kirjoittajalle tiedoksi, että EU:ssa on valtavasti lainsäädäntöä koskien elintarvikkeita. EU:n jäsenmaissa on sellaisenaan voimassa UUSELINTARVIKEASETUS (258/97), jossa säädetään uusista EU:n markkinoille tulevista elintarvikkeista (Novel Foods). Se koskee esim. GMO-elintarvikkeita, ja nanoa sisältävät elintarvikkeet tulisivat sen piiriin. Asetuksen mukaan uudet elintarvikkeet ja ainesosat tulee hyväksyä ennen markkinoille tuloa. Hyväksymisprosessi vie EU:ssa minimissään useita vuosia, sillä siinä edellytettään laajaa tutkimusaineistoa tuotteen turvallisuuden varmistamiseksi. Usein hyväksytyltä tuotteelta edellytettän myös tiettyjä erityisiä pakkausmerkintöjä kuten esim. GMO-tuotteilta, jotta kuluttajan valinnanvapaus toteutuu. Pakkausmerkintöjä pitää siis oikeasti lukea!
Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ilmoitti äsktettäin, että sillä on valmiudet tehdä nanoteknologiaa koskevia riskinarviointeja (elintarvikkeet ja elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pakkausmateriaalit). Riskinarvioinnin pohjalta Euroopan komissio voi ryhtyä tarvittaviin lainsäädännöllisiin toimiin. Lait hyväksytään EU:ssa parlamentin käsittelyssä (Suomen kansalaisillakin mahdollisuus vaikuttaa edustajiensa kautta).
Nanosta keskustellaan kansalais- ja kuluttajajärjestöissä eriEU-maissa vilkkaasti, erityisesti Saksassa ja Ranskassa. Kansalaisten ääntä myös kuullaan, pitää vain tuntea toimivat kv. vaikutuskanavat. Myös virallisilla forumeilla nano on kaikkien huulilla; uhkia, hyötyjä ja vaaroja punnitaan vilkkaasti. Netistä löytyy tietoa jo runsaasti. Yksi taho on sulkeutunut: tuotteita kehittävä teollisuus, joka ei oppinut GMO kokemuksista ilmeisesti mitään.
Blogin kirjoittajalle viranomaistoiminta Suomessa, EU:ssa ja globaalisti tuntuu olevan vierasta. Se onkin aika monimutkaista ymmärtää. Elintarvikeala on kuitenkin paljon säädellympää kuin ikinä uskoisit.

Skywalker (nimimerkki)

53.

Yhtä sääntöjen vastaista elintarviketta myydään täällä suomessakin, nimittäin alkoholia.
Myönsivät asian ministeriössäkin.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Toimittaja, olet harvinaisuus, täällä on aiheesta 2000 kommenttia ja yhden käden sormia on liikaa laskiessa asiallisia vastapuolen kommentteja. Tuo sulkeutunut taho on ollut erittäin tehokas lobbauksessaan. On niin tekopyhää puhua riskienarvioinnista 10 vuotta jälkikäteen. '

Viranomaistoiminta, hehe, hyvin on lobattu ja höystetty propagandalla, pyöröoven toiminta on varsin vikkelää. Vai en ole tietoinen, ihan yhtä paljon kuin eduskunnan tulevaisuusvaliokunta ja enemmänkin tällä hetkellä. Olitko sinä tietoinen alusta alkaen, että Pandemrix on nanorokote? Miten voi olla tietoinen asiasta, jota ei ole. Paitsi että on tulossa jälkikäteen. Lue ihmeessä tuo viimeisin kirjoitukseni. Kaikessa on ollut kyse nimenomaan siitä, että nanoteknologia erityisesti rokoterintamalla on ohittanut riskiarvionnit ja haittavaikutustutkimukset lobatun lainsäädännön avulla.

Elintarvikeala säädellympää kuin uskotkaan, nanojen osalta? En usko, tiedän että ei ole. Miksi GMO tungetaan joka paikkaan vaikka kansa ei tahdo. Miksi kansalta ei kysytä? Miksi kansalle ei ole kerrottu nanojen vaarallisuudesta?

Tämä oma maa on viranomaisuskonnon huippumaa, Ranskassa ja Saksassa tietoisuus on huomattavasti pidemmällä EU:n epäluonnon tavoitteista.
Koska viranomaisia uskotaan lähes sokeasti, uskon, että Suomi on koemaa NWO:n totaalitaarisen vallan oton harjoituksena. Täällä pystytään tekemään melkein ihan mitä tahansa kansalaisten selän takana! Itse aioin huolehtia, että todellisen informaation jakaminen ei ole puutteellista omalta kohdaltani...

Nyt elämme EUvostoliitossa, komissio voi tahtoessaan kävellä parlamentin päätösten yli. Minua ei lainkaan kiinnosta näennäisvaikuttaminen EU:ssa, propagandaa on uskotella, että Suomella olisi EU:ssa muuta merkitystä kuin olla monikansallisten yhtiöiden suupalana.

Tässä on sitä tekopyhää jälkikäteisEUtoimintaa http://www.efsa.europa.eu/en/data/call/ans091123a.htm.

Neitix (nimimerkki)

Eipäs nuo toimittajat olisi puhuneet nanoista, kun eivät tienneet, eivätkä kyllä puhu vieläkään. Kaikki muut kyllä puhuu...

irina (nimimerkki)

Jos haluaa syödä terveellisesti kannattaa kokeilla raakaravintoa 'rawfood'.

Tavoittako nämä vaihtoehtoblogien tärkeät asiat suurta yleisöä ajoissa? Pitåisikö turvautua perinteiseen painettuun sanaan ja jakaa lentolehtisiä joissa olisi tiivistetysti faktaa polttavimmista asioistaja niitä jaettaisiin talkoovoimin postilaatikoihin?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mirjaleena,
#21 (vai oliko se #20), tuo oli vaan ihan vinkkinä että sinne voi laittaa valituksia. Sinähän olet jo pitänyt melua asiasta taholle jos toiselle niin että sinua tuskin voi syyttää velvollisuuksiesi laiminlyönnistä :D

Sinne voi valittaa jokainen rokotehaittoja saanut yksityinen henkilö, sinne voi valittaa haittoja havainnut terveydenhuoltohenkilö. Siksi sen tänne toin.

Vaikka eivät muuta Virastossa tekisi, niin kaitpa nuo ainakin kirjaavat saamansa valitukset?

Kannatan lentolehtisiä ja omaa nettilehteä. Aloittaa voimme vaikka kokoamalla samalle sivulle linkkejä muista sivuista, jotka käsittelevät ihmisille tärkeitä aiheita, ns. mirroring.
Mikä lehdelle nimeksi? Soihtu? Valo? Suomi-lehti? Inehmo? Kello? Ruoska? Säilä?
Jos on tarkoitus kirjoittaa myös muilla kolmella kotimaisella (ruotsi, englanti, venäjä :D ) niin sitten nimi sen mukaan, eikö vaan?

Riikka Söyring (nimimerkki)

nanoista, GMO:sta ja EU:sta

EU ja GMO http://europa.eu/legislation_s…119_fi.htm

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 258/97, annettu 27 päivänä tammikuuta 1997, uuselintarvikkeista ja elintarvikkeiden uusista ainesosista [EYVL L 43,14.2.1997] [katso muutossäädökset].

TIIVISTELMÄ
Asetuksen soveltamisalaan kuuluvat

◦elintarvikkeet ja elintarvikkeiden ainesosat, joilla on uusi perusmolekyylirakenne(!!!!!!!),
◦mikro-organismeista, sienistä tai levistä koostuvat elintarvikkeet ja elintarvikkeiden ainesosat,
◦kasveista tai eläimistä koostuvat tai niistä peräisin olevat elintarvikkeet ja elintarvikkeiden ainesosat,
◦elintarvikkeet ja elintarvikkeiden ainesosat, joiden ravintoarvoa, aineenvaihduntaa tai ei-toivottujen aineiden pitoisuutta on muutettu merkittävästi tuotantomenetelmän aikana.
nano nano

Toimituksen poiminnat