A Road to Hope

Hankalat taloyhtiöt

Jatkan edellisen kirjoitukseni aihepiiriä laajentaen. Nyt en kirjoita ikivihreän surullisesta koulukiusaamisesta, vaan aikuisten ihmisten välisestä toiminnasta, jossa epätoivottu henkilö, uhka, neutraloidaan tai eliminoidaan.

Tähän aihepiiriin taitaa jokaisella olla joitakin kertomuksia kerrottavana. Tässä niistä yksi, yksi kertomus omista vastaavista kertomuksista.Tämän kertomuksen voisi tietenkin liittää aihepiirin "hankalat naapurit" alle. Mutta mitä tapahtuu, jos kysymyksessä on hankala taloyhtiö?

Kirjoitin lopussa olevan linkin takaa kuunneltavaksi avautuvan laulun ystävällisen naapurini 50-vuotis syntymäpäivien kunniaksi. Sitä ei koskaan esitetty, koska jouduin muuttamaan ennen juhlia tuosta vanhasta puukerrostalosta, jossa asuin.

Avioeron jälkeen muutin sinne yksinhuoltaja-äitinä ja aloin remontoida sekä laajentaa kerrosneliöitä kellariin. Se oli tehty jo monessa huoneistossa aiemminkin. Vaikka käytin kaiken ymmärryksenä kauneudesta ja vanhoista traditioista ja tein niin hyvää laatua kuin mahdollista, mikään ei ollut riittävää. Heti aluksi naapurini sanoivat, etteivät pidä siitä mitä teen.

Pimeässä rappukäytävässä hallituksen puheenjohtaja uhkaili väsynyttä, juuri eronnutta musiikin opiskelijaa ja työssä käyvää yksinhuoltaja-äitiä, että he keskeyttävät projektini, jos en tee niin kuin se haluavat minun tekevän. Syntipukkina kaikkiin taloyhtiön aiempiin ongelmiin menetin niin paljon rahaa, että jouduin muuttamaan pois. Talo oli täynnänsä sivistyneitä ja lukeneita ihmisiä, jotakin kuitenkin puuttui.

He vaativat minua vaihtamaan urakoitsijaa, joka oli edullinen ja jonka kanssa olin tehnyt sopimuksen urakasta jo asunnon ostaessani. Olin saanut kustannusarvion, jonka katsoin budjettiini sopivaksi. Kun jouduin kesken kuumana käyvän rakennuskauden ottamaan keltaisilta sivuilta itselleni ne viimeiset kalliit jäljellä olevat urakoitsijat, rahani loppuivat kesken. Remontti oli jo aloitettu ennen taloyhtiön uhkauksia ja pienten lasten kanssa remontin keskellä asuessa ei minulla ollut vaihtoehtoja.

Oikeudessa kykenin osoittamaan minua kohtaan osoitetun epäoikeudenmukaisuuden, mutta urakoitsija-asia oli sellainen, jota oikeuteen ei voinut viedä. En hae kirjoituksella tuomiota kenellekkään, mutta ehkä hitusen toivon, että ylipäänsä ihmiset lähtisivät etsimään omaa omaatuntoaan sekä syntipukkien sijaan omaa vastuutaan elämästä.

Vielä vuonna 2011, kun tein poliittista työtäni Tampereen Keskustorilla, nuori vihainen mies sanoi minulle, että hän tietää kuka olen: ongelmien aiheuttaja! Hän mainitsi kuulleensa kuinka paha nainen olen taloyhtiössä ollut. Hän oli juuri hyppäämässä bussiin, kun huusin hänelle, että ei hän tiedä tapahtumien toista puolta. Noh, vähintään olen kuuluisa ongelmien aiheuttaja!

 

No, tämä laulu jäi muistoksi tuosta ajasta ja hyvä näin. Yksi musiikista ymmärtävä herra tuossa taloyhtiössä totesi lauluistani, että noilla lauluilla olisi mijonääri rapakon takana. Se jäi lämmittämään mieltäni...

Eli tuosta alta klikaten saa kuunneltavaa.

http://files.kotisivukone.com/mjj.net.kotisivukone.com/maybe_you_mjj.mp3
                                                                                         
EHKÄ (Maybe You)
san. & säv. Mirjaleena Isoaho (2003)
sov. Jarmo Myyry

Ehkä löydät itsesi keskeltä ei mitään
Päivänä jolloin monet vuotesi ovat kuluneet
Ei väliä kuinka sinulla on mennyt
Onko tulevaisuudessa mitään odotettavaa

    Hetken olemus
    on kaikki mistä huolehtia
    Joten ota se kiinni ennen kuin se lentää pois
    Ennen kuin tämä päivä loppuu

Ehkä sinulla oli elämäsi alussa ystäviä
Mutta vuosien jälkeen he ovat menneet pois
Ei se mitään vaikka tuntisit yksinäisyyttä
Emme tiedä kuitenkaan  huominen tuo tullessaan

    Hetken olemus…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Taloyhtiön halituksen puheenjohtajuus on joskus kutsumustoimi, jonka johtaja-ominaisuuksilla varustettu henkilö ottaa todella vakavasti. Historiasta tunnemme useita tällaisia kansakunnan pelastajia mutta kirjoitetun historian ulkopuolellakin heitä löytyy miltei joka lähtöön. Tilanne on se, että kun puheenjohtaja sanoo sanan, kenenkään ei odoteta sanovan vastaan. Se joka uskaltaa saa kokea olevansa juuri sitä mistä kirjoitit. Yksityistä osakasta ei tue mikään instanssi ja kokemukseni mukaan myös lakimiesten on vaikea puuttua asiaan. Taloyhtiö on vähän kuin kirkko: siellä on oma yhtiölakinsa ja hierarkiansa. Jos hallitus joutuu tiukoille, se saa tuekseen Kiinteistöliiton lakimiesarmeijan.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Epäoikeudenmukaisuus on vallitseva ilmiö ihan kaikessa... Taloyhtiö siitä oiva esimerkki.

Toimituksen poiminnat