A Road to Hope

Yksinäisten joulu

Sallinette tuoda tänne kylmän talven keskelle kesäistä lämpöä ja toivoa yksinäisille?

Ennenkuin Kari Salmelainen aikoinaan Napakymppi-ohjeman vetäjänä ehti pyytää ilmoittautuneita osallistumaan ohjelmaan, osa heistä oli kuollut. He olivat tehneet itsemurhan.

http://www.iltalehti.fi/viihde/200904099393863_vi.shtml

"Salmelainen kertoi pettyneiden Napakymppi-kilpailijoiden päätyneen jopa itsemurhiin.

- Muutama päätti päivänsä, kun ohjelmassa ei kaikki mennyt nappiin, Salmelainen totesi radiossa."

Tässä lainauksessa ei kaikki tule esille. He eivät ehtineet ohjelmaan saakka. Ja niistä en tiedä, kuinka moni teki itsemurhan, kun ei tullut valituksia itse ohjelmassa, koska heitä ei haastateltu.

Ohjelman luonteesta päätellen, he tekivät itsemurhan yksinäisyyden vuoksi, siitä, että heillä ei ollut toista ihmistä, joka olisi jakanut asiat heidän kanssaan.

Näin joulun alla asia on edelleen ajankohtainen. Ja vaikka terapiat ja lääkkeet ovat keksitty, ne eivät korvaa toista ihmistä. Ne eivät korvaa, eivätkä tule korjaamaan sitä suurta puutetta, mitä rakkaudettomuus tässä maailmassa aiheuttaa. Sitä syytä.

Meidän omien aivojemme rakenteeseen on luotu mahdollisuus hallita omaa mieltämme ulkoa käsin toisin sanoen uloimmasta aivojemme kerroksesta käsin. Sitä kutsutaan järjellä ajattelemiseksi, rationaalisuudeksi.

Tähän rationaalisuuteen kuitenkin liittyy ihmisyyden paradoksi: mielen voima on kuitenkin tuon kuorikerroksen alapuolisissa rakenteissa, tunteissa. Järjellä tehtyjä päätöksiä ohjaavat tunteet. Ne henkilöt, jotka kokevat myötähäpeää ihmisen näyttäessä tunteitaan, eivät käsitä, kuinka kaukana he ovat omasta itsestään.

Tämä kaikki järjenkäyttömme estää meitä rakastamasta, elämästä hetkessä. Se estää meitä etsimästä totuutta, se estää meitä uskomasta ja toivomasta. Se estää meitä näkemästä toisiamme.

Ihminen toteutuu tullessaan kuulluksi. Mikään välistävetäjien palvelujärjestelmä ei koskaan korvaa eikä voi korvata ihmisyyttä, toisiamme.

Vuonna 2003 elämässäni avioreon jälkeen sattui ja tapahtui edelleen ja sama aihepiiri kulki mukanani kuten koulukiusaamisesta alkaen oli kulkenut: yksinäisyys. Tästä voitte kuunnella tuolloin tekemäni biisin, jonka tänä syksynä Jarmo Myyryn kanssa teimme soivaan muotoon. Klikkaamalla tuota linkkiä, voitte kuunnella tämän biisin:

 

http://files.kotisivukone.com/mjj.net.kotisivukone.com/lonely_summer_mjj...

 

YKSINÄINEN KESÄ (Lonely Summer

san. & säv. Mirjaleena Isoaho (2003)
sov. Jarmo Myyry

Näen pölyisen ikkunan takaa lintujen lentävän
Kuinka yksinäisen kesän kasvot on pilviin painuneet
Aukaisen ikkunani, raikkaan ilman hengitän
Onko joku jossain, syvään huokaisen nämä tunteet?

    Kesän tuuli syleilee, syleilee hellien
    Kesän tuuli puhaltaa, kyyneleeni pois
    :,: Mä kohotan mun käteni
    ja mun toivo päivään palaa :,:

He eivät kuulleet muita kuin itseään, ystäviksi eivät tulleet
Kun tarvitsin heitä kipeään, he eivät koskaan soittaneet
On paljon mentävää ja paljon nähtävää
Mutta etsin ensin itseni, ennen kuin kaadun varjoihini

    Kesän tuuli syleilee…- > Niiden muistoksi, jotka eivät kestäneet yksinäisyyttään. Muilla on vielä toivoa.

 

 

 
Ja mistä minä tiedän Napakympistä? Olin siellä itse, Neiti A vuonna 1988 tai 1989. Myöhemmin eroon tuo päättyi.

Mutta en minä enää ole yksin, enkä tavallaan koskaan ole ollutkaan. Eikä kukaan muukaan ole yksin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Saa tänne kommentoida... (oli näköjään vielä hetki sitten kielletty).

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Yksinäisyys on minunkin mielestäni koskettava teema. Olen omassa elämässäni oppinut, että yksinäisyyden nurjuuden voi voittaa ja silloin siitä saakin voimaa ja rakkautta. Minkä vuoksi yksin (ihmisen kohdatessa itsensä) pitäisi tuntea huonoa oloa. Yksinäisyydestä voi kummuta luovuutta ja löytää itsestään uusia puolia. Kirjoitin vuonna 2006 pari esseetä Tyhjäpaperi-sivustolle, jossa käsittelen yksinäisyyttä, joulua, perinteitä.

Yksinolo voimavarana:

http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh9_tiedostot/t...

Sivistys ja perinteet:

http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh9_tiedostot/t...

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

"Yksikseen elävän ihmisen kannalta ei ole välttämättä haitaksi, että yksinoloon ja yksinäisyyteen suhtauduttaisiin hieman myönteisemmin kuin nykyään suhtaudutaan. Jokainen ihminen tarvitsee vuorovaikutusta toisten ihmisten ja olentojen kanssa, mutta se, minkä verran kukin ihminen vuorovaikutusta tarvitsee, vaihtelee yksilöittäin."

Yksinäisyys voi olla valinta, mutta silloin kun elää hyljeksittynä, hylättynä tai jätettynä, se tuskin on valinta. Ennen elettiin hyvin tiiviisti samoissa kammareissa ja asiat väistämättä tehtiin yhdessä. Yksinolo oli varmasti luksusta. Ei yksinolo sinänsä ole paha asia, vaan välillä hyvinkin suotavaa ja tavoiteltavaa. Olen tosin oppinut taidon ajatella muiden läsnäollessa, koska yksinolo ei aina ole mahdollista. Tällöin vaikutan hajamieliseltä : D

Mutta tämä blogikirjoitus on tarkoitettu niille, jotka kärsivät yksinäisyydestä ja jotka toivoisivat toista ihmistä lähelleen. Ja niitä on paljon ja niitä myös, jotka lähtevät täältä, kun eivät kestä yksin.

Ja on niitäkin, joita ihmiset ihan oikeasti yrittävät tavoittaa ja siitä huolimatta he eivät koe koskaan muuta kuin yksinäisyyttä; he eivät pysty vastaanottamaan toisen läheisyyttä, vaikka he sitä eniten janoaisivat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos tästä ja muista tärkeistä kirjoituksistasi!

Huomasin Sinun yllättäin käsitelleen samaa aihetta, josta kirjoitin tänään kommentin.

Toisten tehtävä on tuottaa tuskaa ja kipua, toisten tehtävä on jakaa lämpöä ja rakkautta.

Kommenttini:

"Mitäs me jouluaddiktiivit - niin kyseenalainen kuin sana addiktio onkin.

Ei voi olla muistamatta lapsia, joiden vanhemmat tappelevat ja ryyppäävät jouluna vielä enemmän kuin muulloin. Yksinäisiä, joille joulu on vuoden yksinäisintä aikaa. Pieniä tulitikkutyttöjä.

Ja virkamiehiä ja päättäjiä, jotka hyötyvät ½ miljoonasta työttömästä, yli miljoonasta köyhästä ja muista kaltoin kohtelemistaan.

Moniko virkamies ihan rikastuu heistä? Ja rikkoo valansa, lait ja työpaikkansa ja ammattinsa määräykset syytellessään ja pilkatessaan kärsiviä ja juorutessaan oppilaista vanhempineen, potilaista, alaisista jne., joiden hyvinvoinnin ja terveyden hoitamisesta, joiden opettamisesta, joiden esimieheydestä jne. heille maksetaan pitkä penni?

Kuka olikaan addikti ja addiktoija, kuka narsisti ja ... kuka oli psykopaatti vailla empatiaa ja omaatuntoa?

Jouluna tarvitaan nurinkäännettyä maailmaa. Sitä, jona luuseri, surkimus, kerjäläinen, huostaanotettu lapsi ja seimen lapsi opettaisivat meitä olemaan ihmisiksi, jos suostuisimme oppijoiksi."

http://katriinakajannes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

"Ihminen on riippuvainen ihmisestä, ihmisistä. Riippuvuus ei ole sairaus. Ihminen elää rakkaudesta, ravinnosta, olemassaolosta - omastaan ja toisten -, musiikista, sanoista, elämän virrasta. Ihmisoikeuksista, oikeudesta olemassaoloon."

Näin sitä liipataan läheltä!

Kiitos Katriina sinullekkin elämänläheisistä kirjoituksista.
Mitä pidit tuosta biisistä? Nykyään laulan enemmän kuin kirjoitan : D

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Jovain, yksinäisyys teemana kuuluu jouluun ainakin Suomessa yhtä tiiviisti kuin rusina pullaan, manteli riisipuuroon, sokerikuorrutus piparkakkuihin, voi leipään jne. Happy hollidays for everyone.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Seurasin erästä ulkomaista esiintyjää suomalaisessa miljöössä. Hänen persoonallaan ja suomalaisten kuuntelijoiden persoonalla oli eroa kuin kuulla ja aurinkolla.
Kontaktin otto on aivan eriasteista ilman että suomalaisessa kontaktin otossa olisi mitään pahaa.

Verrata itsemurhaa jouluna sokerikuorrutukseen piparkakussa ei ole ihan asianmukaista ellei ole tarkoittavinaan suuren luokan hirtehishuumoria. Ymmärrän hyvin pointtisi, mutta tuskin se on saman luokan ongelma, että ystävyyttä ja läsnäoloa tuputetaan sellaiselle, joka ei sitä kaipaa tai että puolisoehdokkaita olisi jonossa, vaikka itsellä ei olisi hakupäällä verrattuna absoluuttisesta yksinäisyydestä kärsiviin.

Tilastoissa jouluakin hankalampana lienee näkyvän auringon paluun aika keväällä. En ole nyt tilastoja katsellut.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kyllä on hyvä asia (varmaankin), että noin syvällisesti voi yksinäisyyttä tulkita. En olisi keksinytkään: absoluuttinen yksinäisyys. Hyvää joulun aikaa sinulle.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Ehkä olen väärässä, mutta koen kommenteissasi piikin, mutta ehkä olen väärässä. Ei nämä asiat sulje toisiaan pois, joten kummankaan kantaa ei ole syytä myöskään poissulkea, kunnioitusta asioiden tärkeydelle!

Rauhaisaa joulua sinullekkin!

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Oikein oli hieno biisi kuunnella! Herkkä ja kaunis kaikin puolin.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Hei Riitta! Kiva kun jaksoit kuunnella : D Ihan omista tunteista kertova musiikkidokumenttibiisi...
Kiitos sinulle kommentistasi, auttaa taas jatkamaan valitsemallani tiellä
: )
Tämä on suosikkejani. Käy jos ehdit, niin kuuntelemassa loput kotisivulta, löytää kun lyhentää tuon osoitteen sanan com jälkeen...

Toimituksen poiminnat