A Road to Hope

Aggressiivinen opettaja pelasti koulukiusatun oppilaan hengen

Opettaja Putkonen nosti rinnuksista kauhukakaroita seinille, vaikutti erittäin vihaiselta ja oli valmis näyttämään kenelle tahansa oppilaalle kuka on opettaja ja kuka oppilas. Opettaja Putkosen huhuttiin tulevan luokkamme luokanopettajaksi siirtyessämme Hervannan ala-asteelta yläasteelle vuonna 1981.

Ala-asteen viimeisillä luokilla minua lyötiin, potkittiin, harvoin kuulin omaa nimeäni. Olin kiusattu muuallakin jo ennen sitä.

Viileästi otin vastaan toistuvat pahoinpitelyt, uhkailut, nimittelyt, mutta kuten kiusaaminen aina, se vahingoittaa jäljet jättäen. Ala-asteen luokanvalvoja oli täysin voimaton, kuten myös rehtori, yhteys kotoa kouluun ei tuottanut tulosta.

Olin suomalaisessa pakkolaitoksessa pahoinpideltävänä, näin mennään edelleen Suomen notkelmissa. Mikään sinänsä ei ole muuttunut, paitsi, että yläasteen opettajani Putkonen olisi mahdollisesti istumassa vankilatuomiota virasta erottamisen lisäksi.

Pelkkä opettaja Putkosen olemassaolo luokanvalvojana pahoine maineineen lopetti kaiken kiusaamiseni kuin seinään siirtyessämme yläasteelle. Voin henkilökohtaisesti todistaa, että mikäli näin ei olisi tapahtunut, olisin ollut itsemurhani uhri, koska niin lähellä sitä kävin.

Totesin aiemmin, että ala-aste oli voimaton. Itse asiassa tarkemmin tarkasteltuna ei ollut. Ala-aste järjesti luokallemme nimenomaan tuon kyseisen aggressiivisen opettaja Putkosen, joka on todellinen hengenpelastajani! Voi kuinka kaikki olimme kiitollisia, todennäköisesti myös kiusaajat itse! Luokastamme tuli normaali ja viihtyisä.

Ja tuo Putkonen itse oli hyvin charmantti ja mukava oikeudenmukaisuuden perikuva. Jos tämä juttuni koskaan herra Putkosta tavoittaisi, kiitän häntä tässä ja nyt olemassaolostansa, kurin ja järjestyksen tuomisesta luokkaamme sekä henkeni pelastamisesta.

Opettaja Putkonen on opettajien sankari. Kootkaa voimanne opettajat kaiken painostuksen keskellä ja asettukaa lasten puolelle kuten opettaja Putkonen teki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Heikki Kärpänen

Ja nyt Putkonen panee persut ruotuun!

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Onkohan herra Putkonen vielä olemassa. Hänellä olisi varmasti painavaa sanottavaa nykyiseen Alppila-keskusteluun.

Taisto Merilä

Kerropa Mirja se näille toispuolisille agression vihaajille, ihanteista eläville ja käsitefriikeille.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Jos mikä tahansa organismi ei kykene puolustautumaan, se kuolee. Kilteistä ampiaisista lähtien. Vihan kieltäjät eivät osaa ajatella kokonaisuutta. Miten vihan suuntaa ja osoittaa, voi olla myös kypsymätöntä tai asiatonta, väärin toteutettu. Putkosen viha oli hallittua ja juuri oikein suunnattua.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Opettajien työnkuvaan tulisi kuulua vartiointi monimuotoisesti, johon pitäisi olla koulutus. Se olisi samalla psykososiaalista opetusta oppilaille vahvempien vastuusta heikompiaan kohtaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Entä mistä vartijat opettajille? Moni opettaja on vaihtanut alaa, koska ei tunne oloaan turvalliseksi koulussa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sinua voi onnitella, kun olet karmeista lähtökohdista huolimatta päässyt pitkälle elämässä.

Mutta toisaalta...

Lääkärien keskinäinen kiusa tunnetaan jo laajasti. Se ei ole edes uusi asia, vaan sitä on ollut ainakin se 30 vuotta kun muistan kuulleeni siitä.

Miten luontuu keskustelu lääkärien välillä esim. heidän suljetulla nettipalstallaan... Vai haluanko kuulla siitä jotakin uutta sen lisäksi kuin olen jo kuullut.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Poliisikouluttaja kouluttamaan opettajia, elämme maailmassa, joka on kova ja kylmä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Maailma on muuttunut 10 vuodessakin paljon. Pienissä perheissä lapsesta kasvaa usein kiinankeisari, entä perheissä joissa on alkoholismia, huumeita, äärimmäistä köyhyyttä. Kouluun nämä lapset sitten kertyvät, mutta koulu on vain yksi esimerkki yhteiskunnan ja ihmisen julmuudesta.

Kilpailuyhteiskunta eriarvoistaa, kuten Kai Sadinmaa muistuttaa.

Nyrkki puhuu, puheessakin, ja kirjoituksessa. Vaihtoehtoisesta lääketieteestä faktoja esittävä lynkataan missä tahansa.

Solidaarisuutta ei ole kuin... Niin, missä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olisikohan poliisikoirista apua oppilaille ja opettajille.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Arkkiatrimme totesi vuonna 2008, että vastuu koulusurmista on meillä kaikilla. Pari on ilmoittautunut.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

En provosoi Sinua ottamaan kantaa, josta joutuisit kärsimään. En liioin viittaa kenenkään nimenomaisen henkilön näkemyksiin asiassa, mutta:

Lehdissäkin on esitetty tietoja medikalisaation haitallisuudesta useissa yksittäistapauksissa.

Toisaalta medikalisaatio vaikuttaa kulttuurissa ja yhteiskunnassa laajasti, ei vain joissakin yksittäisilmiöissä. Passiivinen väkivalta on lisääntynyt rajusti, ja rakenteellinen väkivalta oin vahvistunut. Pitäisikö minun kirjoittaa aihepiiristä (luontaislääketiede ja muut vaihtoehtoiset lääketieteen alueet) oma juttu. Muuten Sinua syytetään siitä, että sallit tällaiset kommentit.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Pieni vinkki Katriina, luontaisalasta ei saa puhua ennenkuin se on otettu haltuun. Sitä OLLAAN ottamassa haltuun, sisäpiiritieto. Se EI ole hyvä asia...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Arkkiatrimme totesi vuonna 2008, että vastuu koulusurmista on meillä kaikilla. Pari on ilmoittautunut."

Arkkiatrimme, joka on kirjoittanut toimittamaani kirjaan, on oikeassa.

Jos kaksi on ilmoittautunut, tässä kolmas. Olen päivittäin kirjoittanut medikalisaation ja lääkärikultin vaaroista, kilpailun ja kaiken muun thanatos-aineiston kasvusta Suomessa, opettajankoulutuksen ja yliopiston vaarallisesta yksipuolistumisesta, eriarvoistumisesta, Suomen liukumisesta yhä syvemmälle ARVOttomuuteen ja fasismiin, ikärasismiin jne. Kaikesta huolimatta kannan vastuuni ja ilmoittaudun palvelukseen joka aamu. Olen kutsumusopettaja ja kannan vastuun jokaisesta näkemästäni lapsesta ja nuoresta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuten fasismissa ja totalitarismissa aina, Suomen pahimmista ongelmista eivät saa puhua ne, jotka tietävät niistä eniten. Jokaiselta edellytetään lojaaliutta omaa alaa ja työnantajaa, lahkoa ja kuppikuntaa kohtaan.

Suurimmat vääryydet kehittyvät vähitellen ja näennäisen demokraattisesti. Kritiikki vaiennetaan, ne joilla on järki, omatunto ja vastuuntunto, lynkataan. Muutokset organisaatioissa, menettelytavoissa ja päämäärissä aikaansaadaan taitavasti, itse asiassa pakolla.

Virkamies tai jäsen eivät saa ottaa kantaa eivätkä kertoa: on oltava lojaali, ja he ovat muka jäävejä. Vaikka asia koskisi koko yhteiskuntaa, ei virkamiestä ja jäsentä itseään. Vaitiolovelvollisuus oman alan ja työpaikan asioissa, "ei saa valittaa" -päätöksenteko ja vallan keskitys rapauttavat demokratiaa.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Lasken tuohon mukaan tekeillä olevan globaalin gommunismin...
Hyvin osuvasti tokaistu vallitsevia käytänteitä, Katriina.

Kaksiteräinen miekka tuo vääryyksien julkituominen. Vallallaan on vääryyksien uusi määrittely. Julkisesti tuodaan aitoja tilanteita esille, myös tilanteita, jossa ei ole minkäänlaista julkusuusarvoa: opettaja tönäisi oppilasta tai esim. vihapuhe. Idea on saada ihmiset kielimään ja valittamaan toivotulla tavalla. Olemme siirtymässä vanhaan kiinalaiseen ilmiantojärjestelmään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, tärkein kommentti Uudessa Suomessa vuosiin.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos Mirjaleena hyvästä kirjotuksesta, miepä jaan sen!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minäkin jo levitin Fssa ja Tssä.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Kiitos Hilkka Laronia! Hyvällä asialla ollaan.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Oletpas rohkea:) Kiitos hyvästä kirjoituksesta.:)))

Opettaja voi omalla käytöksellään tehdä selväksi, että ei hyväksy kiusaamista. Lapset eivät ole tyhmiä, he tietävät mikä on oikein ja mikä väärin. Kiusaaja tarvitsee rajoja.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Kiitos, Nina. Kyllä aihepiiri on koko opettajayhteisön yhteinen asia, siis mikä on oikein, mikä väärin.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

...kyllähän tuo Antti Korhonen -keskustelu pitäisi nostaa ihan eri tasolle:

Miksi suomalaiset poliitikot haluavat pahoinvoivia nuoria, levottomia luokkia, pahoinpideltyjä lapsia? Mikä on heidän palkkionsa? Vai toimivatko he vain, niinkuin heitä käsketään.

Kaikki päätökset johtavat yhä vaikeampiin olosuhteisiin.

Koulurauhaa!

Toimituksen poiminnat