A Road to Hope

Ruokasoodavoide-blogi on skepsisläinen some-tutkimus

Hurjan suosion saavuttaneessa ruokasoodavoide-blogissa voiteesta itse hyötynyt blogin kirjoittaja pyytää kaikilta sadoilta ja tuhansilta lukijoilta palautetta voiteen toimimisesta hankalahoitoisiin ihottumiin ja kutinoihin.

Alustukseen liittyy tieto, että ruokasoodahoito-idea on peräisin huuhaa-palkintoja keränneeltä Magneettimedia-ilmaisjakelulta. Ruokasooda neuvotaan lisäämään nimenomaan perusvoiteeseen, joista on tutkittua ja käyttötietoa laajalti olemassa.

Ennenkuin innostuitte testaamaan, tarkastittehan, onko aiheesta tieteellisiä artikkeleita? Tai onko niitä tekeillä?

Aihe on herkullinen SOME-tutkimus: millainen lumevaikutus saadaan aikaiseksi sosiaalisen median välityksellä yhdistettynä yksittäistapauksen, blogin kirjoittajan, omakohtaiseen kokemukseen ja höystettynä Magneettimedian luomilla ennakko-mielikuvilla.

 

Muurahaispesää kannattaa aina vähän sohaista, siis omia mielikuvianne...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Kiitos kysymästä.

Vastaankin tähän ketjuun että ruokasooda-voideseos rauhoitti välittömästi kevätpölyjen aiheuttaman kutinan kasvoilta, käsistä ja sääristä.

Aiemmin käyttänyt ruokasoodaa lähinnä närästykseen.

samarin koostuu muuten ruokasoodasta.

halvempaa vain kaupan hyllyllä.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on opetella some-lukutaitoa ja monitahoista kriittistä ajattelua.
Jeesus sanoo: "Uskosi on sinut pelastanut". Miksi hän sanoi näin?

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

saat sinä sanoa soodan olleen lumevaikutusta jos tahdot. mulle sama kunhan toimii.

Paavali Pohja

Ja itselleni tuli heti mieleen artikkelin luettuani, että kyse jostain astroturfingista, tahi klikkauksien keräyksestä sivuilleen mainoseurojen toivossa.
Onhan se nyt selvä juttu että jos ruokasooda olisi joku ihmeaine joka vaivaan, niin kyllä asia olisi jo virallisenkin lääketieteen tiedossa.
En toki halua kieltää sitä etteikö joku olisi voinut johonkin asiaan avun saada noilla sekoituksilla, mutta ihan miksikään taikasalvaksi en suostu uskomaan.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Paavalilla:
Ai, tuolla on jo nimi?? : D
Olen seurannut sivusta, kuinka milloin mikäkin "luontaistuote" on ensin kohinan alla ja sitten luodaan niille markkinat myös viralliseen käyttöön. Hyvä esimerkki D-vitamiini. Ensin kauhea some-haloo D-vitamiinistä luontaispuolella ja paria vuotta myöhemmin pakkosyötetään joka vanhainkodin mummoille D-vitamiiniä ikään pakollisena rokotusohjelmana. Tähän tapaa on katettu sekä luontaismarkkinat sekä viralliset markkinat.

Hommat haisee liikaa, muistuttavat mekanismiltaan jotakin tekaistua unohtamatta vääristeltyjä tutkimustuloksia.

Katsokaapa tänään 45 minuuttia. Siinä hyvät ihmiset ovat ottamassa haltuun suomalaista vaihtoehtomedisiinaa EU-avusteisesti.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.P.>....Onhan se nyt selvä juttu että jos ruokasooda olisi joku ihmeaine joka vaivaan, niin kyllä asia olisi jo virallisenkin lääketieteen tiedossa.....

oooooooooo

Kyllä se tiedossa varmaan on, mutta lääketehtaan markkinointipäällikkö kysyisi heti, että miten me euron soodapurkilla teemme rahaa, eteenkin kun ruokasoodaa saa jo joka maitokaupasta.

Paavali Pohja

J.M. "lääketehtaan markkinointipäällikkö kysyisi heti.."
Ihan varma ole siitä mitä sillä asian kanssa tekemistä ja uskoisin että lääketehtaalle jää vielä jotain muita sairauksia lääkittäväksi mihin tämä ruokasooda ei pysty. Se taitaa vaan olla niin, että toimii markkinointi paremmin kun siihen lisää sen lääketehtaan ja yrittää esittää tämän soodan jonain vallankumouksellisena, joista lääketehtaat haluaisivat olla hissukseen.

Jos nyt kuitenkin sallitaan pieni skeptisyys ihmiselle, niin minusta tuntuu aika merkilliseltä nämä "kokemukset" tuossa toisessa blogissa, kun siellä tarinoita missä suunnilleen 40v märkinyt kroppa on kolmen päivän päästä sileä kun vauvan pylly, iltalehden keskustelufoorumilla paranee jo syövätkin nauttimalla vaan purkki ruokasoodaa jne.
Ihan oikeasti, eikö jotkut kellot kilise ihmisen päässä, varsinkin kun usein näissä "ihmeparanemisissa" muistetaan mainita joku sivusto, tahi joku aine nimeltä tjms.?
En edelleenkään sulje pois mahdollisuutta että jostain aineesta, tahi ainesosasta apua jollekin jossain tarkoituksessa, mutta siitä kuitenkin olen satavarma, että mitään uutta "ihmelääkettä" ei tässä ole keksitty.
Ruokasoodasta hehkutettu vuosikaudet ja käytetäänkin moneen tarkoitukseen menestyksekkäästi..miksi sitten yksittäinen ihminen tuo aina välillä näitä kokemuksiaan ja ihmeparantumisiaan esille, sitä voi vain arvailla.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

En minä sano mitään, vaan kehotan tutkimaan, onko aiheesta tehty tieteellistä tutkimusta. Vastaus Leenalle.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

mneidän yhteiskunnassa on se vika että kaikki mikä toimii pitää tieteellisesti todista ennekuin se toimii vaikka toimisikin.

d-vitamiinia menee muuten 50-100ug/päivä mulla.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Voitko kuitenkin miettiä, mitä muita vaihtoehtoja voisi olla, kuin tuo mitä itse sanot?

Vai eikö MILLÄÄN ole mitään väliä, kunhan itse koet ekstaaseja (vähän rumasti provottu...)? : D

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #9

se että syön sairauteni aiheuttamaan krooniseen d-vitamiinin puutteseen d-vitamiineja tai saan edes hieman helpotusta kutiavaan ihoon abobasen ja ruokasoodan sekoituksesta ei vielä ihan vastaa käsitystäni ekstaasista.

Oli aika ruma provo kyllä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

.... niin, totuus ja todistettavuus voivat olla kaksi eri asiaa....

Taisto Merilä

D-vitamiinin tarve lienee tieteellisesti todistettu, vaikka suositeltavien määrien suhteen onkin eri käsityksiä. Yksi asia mistä kaikki mahdolliset tahot tuntuvat olevan samaa mieltä, on omega-3 rasvahapot, mikä ei varmasti ole huonoin bisneskään näin ollen.

Ruokasoodaa on minullakin hyllyssä - en edes muista minkä takia sitä hommasin alunperin, mutta onpahan nyt yksi käyttötapa tiedossa. Perusvoidetta minulla ei tosin ole (vielä), mutta jos vaikka kookosöljyyn...:)

Uskoa ei tietysti suoralta kädeltä kannata, ja epäillä kannattaa sitä enemmän, mitä kalliimpi tuote on.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Herättäispä tämä kirjoitukseni keskustelua tästä erittäin tärkeästä aiheesta, aidosta kriittisyydestä asioita ja ilmiöitä kohtaan...

Ei nyt kuitenkaan vielä paljoa, mutta ehkä ihmiset ovat tutkimassa tieteellisiä tutkimuksia : D

Paavali Pohja

M.I. "Herättäispä tämä kirjoitukseni keskustelua tästä erittäin tärkeästä aiheesta, aidosta kriittisyydestä asioita ja ilmiöitä kohtaan... "

Minua kriittisempää ihmistä saa hakea. Näen myös mörköjä siellä missä toinen enkelin jne. Voin suoralta kädeltä kertoa että kovin pitkälle ei tälläkään tavalla elossaan pääse, joten ehkä hieman luottavaisempi ja positiivisempi näkökulma eloon olisi paikallaan.

Kuitenkin ihan näin meidän kesken kerron, että aika paljon tätä mainitsemaani ATtä käytetään täällä netissä. Yksi kertoo kokeilleensa jotain, kyselee toisilta "vastaavia kokemuksia"..linkki sinne, nimi puolihuolimattomasti esiin ja sitten vain odotellaan että hillot tilille tulee googleadsin, tjms. avustuksella. Magneettipohjallisia, korvavaloja, PB-rannekkeita, sun muuta humpuukia tarjotaan nätisti eri sivuilla ja aina joku löytyy jostain jolla hyviä kokemuksia vekottimista ja auliisti niistä myös kertoilee.
Tälläkin sivustolla jokunen jotka kärsivät jostain sähköyliherkkyydestä, kummasti sitten jonkun taustalta saattaakin löytyä joku liike joka myy jotain "foliopipoja" tahi jotain muita suojausvekottimia, joiden vaikutus taitaa olla nollan luokkaa. Hintaa kuitenkin kymppejä, tahi satoja..

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Herättäisipä tämä keskustelu myös kriittisyyttä tieteellisen tiedon uskontoa kohtaan. Mitä on tiede? Eikös se ole sarja enemmän tai vähemmän perusteltuja arvauksia, joista suuri osa osoittautuu vääriksi jo parinkymmenen vuoden jaksossa (jos kestää niinkään kauan). Näinhän tiedämme käyneen suurimmalle osalle tieteen tuloksia historiassa. Joten kysymys kuuluukin: missä vaiheessa tiede lakkasi olemasta erehtyväistä ja muuttui absoluuttiseksi tiedonlähteeksi, joka on pysyväistä ja lahjomatonta? Ja vielä päälle päätteeksi: Mitä tiede ei tunnusta, sitä ei ole? Huh huijaa, homo sapiens, viisas ihminen...

Veikko Penttinen

Tieteellistä ja tieteellistä. Noinhan sitä äkkiä luulisi, mutta mikä on tänään tieteellistä tutkittua tietoa voi olla huomenna vähintään vähemmän tieteellistä ellei täysin vanhentunutta.

Sitä paitsi tieteellinen tieto vaihtelee riippuen, kuka maksaa tutkimuksen.

Sooda on halpa ja melkoisella varmuudella niin vaaraton, että eikun kokeilemaan. Siinä tulee tietoa yllin kyllin.

Sivumennen sanoa jos soodavoide ei auta niin kokeilkaa hunajaa. Oma jalkasieneni ja koirani kesäihottuma hoituivat erittäin tehokkaasti tällä.
Kuulemma auttaa herpekseenkin.

Kaisa Jalis

Jos vaikka koitat johonkin sun eläimeen, jolle tulee allergisia iho-oireita? Tuskin ne huijaa. Ei lemmikitkään huijaa, kun niitä hoidetaan homeopatialla.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Hömppä ei olisi hömppää jos se ei viehättäisi. Mutta kuten jo sanottiinkin, on sama mikä mekanismi suotuisan lopputuloksen aiheuttaa, kunhan toimii. Eipä ole vaarallista kokeiltavaakaan, vaikkei toimisikaan.

Mielenkiintoista on myös kaikenkieltävä denialismi, joka pyrkii tyrmäämään kaikki uudet ideat ja oivallukset huuhaana.

Pahin esimerkki tänään on kylmäfuusiotutkimusten tulosten mitätöinti syyllä "ei vaan voi olla totta". No onneksi lisää tutkimustietoa aiheesta kertyy kaikenaikaa, ja kansainvälisen tutkijatiimin havaintoraportti ollaan julkaisemassa piakkoin, jolloin viimeistään näiden "uuden energian" -havaintojen kuvittelisin saavan ansaitsemansa julkisuuden.
Tässä yhden professorin käsitys kylmäfuusiosta vuodelta 2011.Sergio Focardi.
http://www.e-catworld.com/2013/04/focardi-ted-talk...

Ainakin aknenhoitoon ruokasoodaa suosittelee useampikin taho, joten soodan hömppävaikutus on ehkä pienemmässä roolissa kuin mitä blogisti kokee.

Paavali Pohja

J.T. "Mielenkiintoista on myös kaikenkieltävä denialismi, joka pyrkii tyrmäämään kaikki uudet ideat ja oivallukset huuhaana".

Itse en niinkään yritä kieltää tätä ainetta, vaan motiiveja näiden "hehkuttajien" puolelta arvuuttelen. Enkä aivan varma siitäkään, että blogin kirjoittajalla oli suurimpana tarkoituksenaan ruokasoodan lyttääminen, tahi sen vaikutusten kieltäminen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyvä kun kerroit, Mirkku!

Kirjoituksesi sai minut perääntymään ruokasoodan kokeilemisesta. Olen atoopikko, mutta en huuhaa-heebo. Kyllä kesä ja auringonpaiste ihottumaa hoitavat varmasti ilman soodaakin. Sorry, soodakauppiaat; tällä kertaa veditte tapauksessani vesiperän!

Niin... samalla onnittelut apteekkareille; kortisonin hölvääminen jatkuu.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

tulossa kuulema sateinen kesä taas, osta säästöputkilo korttisoonia! :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Niinkö? Minkä sortin profeetta osaa huhtikuussa kertoa koko kesän sään? Muista, että myös meteorologian alalla kukoistaa huuhaa.

"Jos ruokasoodapurkki Teron päivänä kaapin hyllyllä kaatuu, sataa kesällä perunankylvöstä lukien kahdeksan viikkoa." (Sananlasku Lähdesmäen seudulta)

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #16

hei . En jatka enempää tästä kun kepeä keskustelu muuttuikin yllättäen vittuiluksi.

vastaan kuitenkin takaisin ja sanonpa vaikka että:
Haluaisin kuitenkin nähdä sinut ja jonkun toisen joskus kaupunglla vaikka keskustelemassa. Se voisi mennä tähän tapaan:

Pirkko:(vanha koulukaveri johon pirkolla oli vuonna kissa ja koira salainen ihastus)"Kas hei tuomo mitä kuuluu, pitkästä aikaa!"

Tuomo:( ei muista tarkalleen kuka on Pirkko) "Kas.. ööö..heipä hei ,eipä tässä mitään ihmeitä"

Pirkko:(haluaa jäädä tutkailemaan vieläkö vanha lempi leiskuu)"Kaunis päivä tänään"

Tuomo:( ei muista vieläkään mikä naisen nimi on) "No niinpä näkyy olevan"

Pirkko: (koettaa keksiä sanottavaa)"Kuulin että ensikesästä saattais tulla yhtä sateinen kuin viime vuonna, se olis kyllä kurjaa"

Tuomo: (mopo karkaa samantien)MITÄ HELVETTIÄ!? toDISTA väitteesi O_X, OLETKO JOKU SAMAMKKOTIETEILIJÄ.MUAHHHAAHHAAA...TAITAA SUVUSSA OLLA MEDION VIKAA...HAHAHHAAAAAAAA!!!!! ettei olisi ihan mistä-pinsiöstä-ikinä- lienetkään alueen omia kaskujasi, miten, keksitkö niitä yöaikaan itseksesi!!
no, vastaa, VAADIN VASTAUKSIA!!

pirkko: (hiljaisuus.... o-0 ja vaivihkainen mutina ja taakse poistu)

ei näin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #20

Saat täyden tunnustuksen vaivannäöstä, jonka tuon kaiken kirjoittaminen vaati.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Höh, minähän pyysin tutkimaan, onko kyseessä ihmisten höyräyttämistutkimus! En minä sellaista todistanut, pyysin vaan kriittistä suhtautumista... eli tutkia ennenkuin hutkia.

Aki Mönkkönen

Ihmeitätekeviä linimenttejä yms. on ollut kaupan historian hämäristä... Bentseeniäkin myivät aikoinaan sellaisena, nyt se tekee ihmeitä moottoreissamme. Kenties ruokasoodakin tekee joskus ihmeitä muuallakin, kuin kakuissa? Soodamoottori...?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Tutkimusten mukaan valkosipuli ehkäisee tehokkaasti HIV-taruntaa.
Kukaan ei vaan voi tulla kyllin lähelle tartuttaakseen.

Mika Samuel Kiekkijev

Kriittinen ajattelu on toki aina paikoillaan, mutta ruokasoodan, jota voi vaikka sellaisenaan syödä sekoittaminen perusrasvaan ja levittäminen iholle, on tuskin kovin vaarallista?

Samaa kriittistä ajattelua tulisi ehdottomasti harrastaa myös lääkkeiden suhteen. Kolesterolilääkityksistä valtaosa on turhia, masennusllääkkeistä valtaosa tehottomia ja mahtaako ihan joka kivistys tarvita edes käsikauppalääkkeenä myytäviä särkylääkkeitä?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kuule Mirjaleena Isoaho, pidän kirjoitustasi hyvin halpamaisena ja pyytäisin korjaamaan seuraavat asiat!

Ensinnäkin kyseessä ei ole minkäänsortin tutkimus, ei edes mainitsemasi SOME-tutkimus!

Ja toiseksi kyseessä ei ole yksittäistapaus, koska olen kertonut oman ja ystäväni tarinat hankalista ihottumista!

Kolmanneksi Magneettimedia ei ole lähteeni, asia kyllä selviää jutustani!

Neljänneksi en ole pyytänyt satoja tai tuhansia kirjoituksen lukenutta vastaamaan, vain niitä joita hankalat ihottumat vaivaavat ja jotka kokeilevat voidesekoitusta!

Ja viidennekdi, jätitkö tahallaan linkittämättä kirjoitukseni joka johti omaan kirjoitukseesi, jotta pääsisit vääristelemään oman kirjoituksesi itsellesi sopivaksi?

http://ukkram09.puheenvuoro.uusisuomi.fi/136433-ih...

Jokainen voi itse lukea ja miettiä mitkä ovat aloittajan motiivit kirjoitukselleen, ehkäpä se aloittajan mainitsema hurja suosio, jonka siivellä on helppo ratsastaa!

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Ihan rauhallisesti. Sinä pyrit jutullasi hoitamaan ihoa. Minä pyrin "hoitamaan" mieltä ja sen takia provoan.
Ennen jutun tekoa tutkin itse löytyykö tehtyä tutkimusta, käytin aikaa 10 minuuttia. En löytänyt.
Kun kerran olet kiinnostunut ihmisestä ja sen hyvinvoinnista, niin lue teksti uudelleen. Korjattavaa blogissa on otsikko, josta puuttuu kysymysmerkki.
Mikrosirut on huijausta -kirjoitukseni on samantyyppinen provo, jonka tarkoituksella annan muhia ihmisten mielissä.
Linkin jätin pois turhana, ymmärrät jos ajattelet asian uudelleen.
Mikäli tai kun toimintasi on aidon ja itsekriittisen ihmisen toimintaa, onnea jatkoon. Ja mistä sinä tiedät vaikka olisin yltäpäältä sooodavoiteessa... Tämä kirjoitustyyppi on sarkastisen kirjoituksen kehitelty muunnos. Elämä on taistelua. Asetuppa tuon henkilökohtaisen loukkaantumisen tunteen yläpuolelle ja mieti, mitä yritän viestiä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kai sinä lääkärinä tiedät, imeytyykö Mobilatin vaikuttava aine ihon läpi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Huuhaasta puheenollen just nyt on menossa uusin koululääketieteellinen puhallus. Akuutti-ohjelma (YLE) on mm. valjastettu mainostamaan "uutta" lääkettä alkoholismin hoitoon (Biotie). Tuntuu, kuin terveyden nimissä saa tehdä mitä vain, kunhan kuuluu viralliseen jengiin. Päihdetyöntekijöiden ammattikunnassa tiedetään, että naltreksonihoito uudessa paketissa ei tuo tuloksia, niin kuin ei aiemminkaan, mutta kun ei osata muuta, kuin pilleriä tarjota ja rahastaa. Rahaa saavat myös "asiantuntijat" lausunnoistaan... näinhän se fuula menee.
Tutkittu oli, mutta tutkimustuloksista ei mainittu. Mainittiin vain että EU:lta lupa heltisi. USA:ssa on tehty jokin verrokkiryhmäkoe ja tulokset eivät mairitelleet valmisteen tehoa.
Ihottumavoiteesta puheen ollen hunaja on ollut käytössä ainakin haavahoidoissa pidempään ja kuusen pihkaakin on tutkittu (Lapin keskussairaala) ja hyväksi havaittu, niin miksei soodakin sitten.
Linkki Akuutin ohjelmaan: http://areena.yle.fi/tv/1852640

Susanna Kinnunen

Tuli muuten mieleen, että miten paljon soodaa pitää pistää kurkuunsa, että kuolee?

Nimittäin vatsahappo (suolahappo HCl) ja ruokasooda Na2CO3 reagoivat aika nopposesti hiilidioksidiksi ja siinä kirjaimellisesti repeää, jos vetää riittävästi soodaa suusta alas.

Päivi Elina

Leena Lähdesmäki! Hyvä että toimii, hyviä kommentteja sinulta äläkä harmistu vittuiluista. Skeptikkoja on monella taholla ja mielestäni saavat pistää rahansa kortisooni puteloihin jos niin haluavat ;). Minäkin kokeilin "ihmerasvaa" pari vuotiaan lapseni allergiseen ihottumaan, ja suosittelin myös äitiäni kokeilemaan vuosia vaivanneeseen psoriasikseen jota mikään kortesoni ei ole saanut paranemaan.. Lapseni kutiavat näppylät olivat hävinneet yhdessä yössä, psoriasiksen hoito tuloksia vielä odottelen. En usko että minun "lume"uskollani voiteen tehoon on tässä mitään osuutta (2vuotias tuskin ymmärtää konseptia).. Toki voi olla että lapsen ihottuma näppylät olisivat muutenkin hävinneet, mene ja tiedä! Olen kuitenkin tyytyväinen että vauvani pylly on jälleen kuin vauvan pylly eikä kutiava näppylä ihottuma. Kiitos vaan Markku Laitinen, sinun juttusi sattui sopivasti silmään ja kaapissani ei ollut kortisonia (mikä ensimmäisenä olisi tullut mieleen vetää lapsen kutiavalle iholle nukkumaan mennessä.) Oli miten oli, toimi. Paikallishoitona aijon käyttää tästä eteenpäinkin jos ihottumia ilmenee. :)

Toimituksen poiminnat